VM-laddar med Victoria-stipendiet

Publicerad 2015-07-13

Simning. De sju EM-medaljerna i fjol gav Sarah Sjöström Jerringpriset.

Nu laddar simmaren inför VM med att ta emot Victoriastipendiet.

– Det är jättekul att de valde mig bland alla duktiga idrottare, säger hon.

Om tre veckor startar VM i ryska Kazan, årets stora mål för Sjöström. SM för lite mer än en vecka sedan, där hon tog sex guld, gav henne ett kvitto på att hon är på rätt väg, på väg mot nya mästerskapsframgångar.

Att åka till Öland mitt under uppladdningen och toppningen inför årets stora mästerskap, ta emot Victoriastipendiet och umgås med kungafamiljen en kväll - det stör inte det minsta.

– Jag missar inte ett enda pass den där veckan, hinner träna ett pass i Kalmar på väg ner. Jag tycker att det ska bli skönt att åka dit för jag vill inte ha det så strikt, att bara äta och simma. Jag vill ha det trevligt också, dricka vin och umgås.

– Förhoppningsvis är det varmt också, så man inte fryser. Det blir kul att träffa kronprinsessan Victoria. Jag har träffat prins Carl Philip några gånger på Idrottsgalan och kungen och drottningen också vid några tillfällen.

Gruppen viktig

Förra årets framgångar med världsrekordet på 50 meter fjärilsim på SM, tre guld och fyra silver (två guld och två silver individuellt) i EM i Berlin samt två världsrekord och tre VM-guld i kortbana i Doha, är 21-åringens största hittills i karriären. Hon säger att framgångarna kommit för att hon blivit bättre på att träna, att hon vet när hon behöver vila och när hon behöver köra hårt på ett pass.

– Och så är det det här med gruppträningen som funkar väldigt bra för mig. Det är alltid några som är snabbare än mig på träningen, jag får bra konkurrens. Det är kul att ha gruppen med sig och det spelar ingen roll om man är bäst i världen eller inte. De är mina kompisar, säger hon om simmarkollegorna vid det nationella elitcentrumet i Stockholm.

– Numera är det roligt att träna. Visst, det känns ganska ofta pest att gå till simhallen. Men jag njuter av det här livet, av träningen. Jag kan inte tänka mig att ha en annan vardag. Men jag har inte njutit av träningen mer än de två-tre senaste åren, sedan jag började träna med gruppen.

Unik omladdning

Hennes tränare Carl Jenner säger till TT att Sarah Sjöström har en unik förmåga att kunna ladda om snabbt mellan loppen under tävling.

– Vi jobbar på det hela tiden på träningen. Då repeterar vi fartgrejor hela tiden, om och om igen, typ tio lopp i rad. Så när jag kommer till en tävling så tänker jag att det är mycket lättare än det vi gör på träningen.

– Det är klart att jag blir trött. När jag kommer i mål får jag skaka och röra på mig och låtsas att jag är hur pigg som helst. Men jag har kanske lättare än många andra att ställa om.

Jenner tror att hennes förmåga sitter i huvudet, själv tror hon att det sitter i kroppen.

– Jag har den där blandningen av att vara sprinter men också kunna simma 400 meter om jag vill. Alla kan inte göra det. Så det är väl självklart att Carl har rätt i att jag är unik på det.

Målet: bli snabbare

Hon tror att hennes främsta egenskap är att "det går av sig själv". Framför allt gäller det fjärilsimmet, som hon har naturligt i sig.

– Det är när jag tänker mycket som det går dåligt. När vi börjar jobba med tekniken i fjärilsim går det sämre.

VM är årets stora mål, OS i Rio de Janeiro nästa års mästerskap att sikta mot. Sarah Sjöström säger att hon har drömmar om framtiden, men att målen mest handlar om att bli bättre.

– Att bli bättre och bättre hela tiden, det är jättehäftigt. Att simma snabbare, det är det jag vill göra. Sen får man se om man får en medalj för det också.

TT