Många vill bragdprisas

TT-SPORT

Allmänt. Jenny Rissveds, Henrik Stenson, Sarah Sjöström.

Några favorittippade namn inför Bragdguldet. Men det har funnits fler succéidrottare som svenska folket jublat åt under 2016.

Klockan 13 på tisdagen avslöjas vem som får Svenska Dagbladets bragdguld för årets idrottsprestation. Jenny Rissveds och Sarah Sjöströms OS-guld smäller högt, liksom Henrik Stensons majorseger.

Men det finns andra kandidater till det 92:a priset:

Supertalangen Tove Alexandersson fick vänta på sitt första VM-guld i orientering. Det kom på hemmaplan. 24-åringen från Stora Tuna i Borlänge höll för trycket dubbelt i den bohuslänska terrängen och tog guld både på medel- och långdistans. Hon vann även världscupen totalt.

Mattias Ekström som var framgångsrik i sin nya satsning. Stjärnan i tyska racingserien DTM vann VM i rallycross med eget team, Sveriges första VM-titel i bilsport sedan Stig Blomqvist vann rally-VM 1984.

Peder Fredricson och hästen All In rev inte ett enda hinder under hela OS. Det klarade ingen annan. Efter omhoppning blev det silver i Rio för ekipaget, britten Nick Skelton på Big Star var 53 hundrades sekund snabbare.

Succésilver i fotboll

Sveriges fotbollsdamer kom tillbaka på ett remarkabelt sätt efter att ha körts över av Brasilien med 1-5 i gruppspelet. Både favoriter som USA och Brasilien besegrades på vägen mot den sensationella finalen, där dock Tyskland blev för svårt.

Men frågan är om inte några andra svenska idrottsstjärnor kommer att vara med längre i bragdnämndens diskussion.

22-åriga Falutjejen Jenny Rissveds kom skadad till Rio, tappade kedjan på sin MTB-cykel - men tävlingens yngsta deltagare trampade till sig ett sensationellt OS-guld inför kungliga ögon. Och det med hela 37 sekunders marginal.

Historisk Stenson

Henrik Stenson bröt ny svensk golfmark då han blev förste svensk på herrsidan att vinna en major. Det skedde på Royal Troon då Stenson vann British Open. Och sättet han säkrade segern på sista rundan i duellen mot Phil Mickelson är redan omskriven golfhistoria.

Stenson var också nära att ta OS-guld, men den duellen vanns av engelsmannen Justin Rose och den 40-årige världsfyran fick nöja sig med silver. Han avrundade dock säsongen med att ta hem Race to Dubai, titeln som Europas främste.

Sarah Sjöström vet ju redan hur det känns att ha bragdmedaljen runt halsen. Det kanske stoppar henne från utmärkelsen i år igen. Trots tre individuella EM-guld i London på vägen mot OS-succén i Rio, där det blev ett guld - och världsrekord på 100 meter fjäril - ett silver och ett brons. Statuterna säger nämligen att "den som får sin andra guldmedalj måste anses stå i särklass". En protokollsanteckning från 1976 som försvårar för Sjöström.

TT