Sand stod över träning - isoleras

TT-SPORT

Handboll. Loui Sand fanns inte med när handbollslandslaget gjorde sin första träning inför EM på Hovet i Stockholm.

Nu isoleras kantspecialisten på hotellet.

– Vi har inte råd att tre-fyra blir sjuka, säger läkaren Lukas Berglund.

Vänstersexan Sand är vanligtvis bofast i startuppställningen i det svenska landslaget men kunde med bara två dagar kvar till EM-premiären mot Spanien på söndag alltså inte träna.

– Hon kände sig trött. Hon har inte någon feber, känner inget i halsen eller har hosta. Det är mest en säkerhetsåtgärd, säger Lukas Berglund.

Läget är också osäkert för Hanna Blomstrand, som tidigare stukat foten på träning. Blomstrand tränade inte med laget på fredagskvällen.

– Vi har bra sjukgymnaster, men jag vågar inte säga hur det ser ut till första matchen, säger Lukas Berglund.

Bättre för Blohm

Däremot ser det bättre ut för mittsexan Linn Blohm som har problem med en stressfraktur i foten, men som kunde vara med på stora delar av träningen på Hovet.

Hon har fått nya ilägg i skorna som stabiliserar foten och kunde springa utan smärta.

– Jätteskönt, det är första gången på flera veckor. Jag gjorde inte något onödigt i dag (fredagen). Tanken är att vi ska prova lite mer försvarsspel på träningen i morgon (lördagen), säger Blohm.

Hur foten reagerar på belastningen de kommande dagarna avgör om mittsexan kommer att kunna spela EM eller inte. Reserven Frida Tegstedt fortsätter att träna med laget, utifall att läget skulle försämras.

Anmäls på lördag

På lördagskvällen måste förbundskaptenen Henrik Signell anmäla sitt slutgiltiga lag till EM.

– Ser det bra ut, då är Linn med. Det är kanske inte optimalt att hon har missat de här dagarna, men samarbetet med niometersspelarna finns där sedan länge och sitter i ryggmärgen hos många, säger Signell, som dessutom har mästerskapsdebutanten Anna Lagerquist att tillgå på samma position.

Ingen ersättare har hittills kallats in för vare sig Loui Sand eller Hanna Blomstrand. Ett alternativ är att bara skriva in 15 spelare till matchen mot Spanien på söndag, för att på så sätt slippa att använda ett av de tre tillåtna bytena under turneringen.

– Vi får diskutera hur vi gör där, säger Signell.

Stjärnorna Isabelle Gulldén och Nathalie Hagman missade genrepet mot Frankrike i onsdags på grund av skador, men är tillbaka i full träning och kan spela på söndag.

TT