Kaos i Kosovo före historisk premiär

Publicerad:
Uppdaterad:

TT-SPORT

Fotboll. På måndag ska Kosovo spela sin första officiella tävlingsmatch i fotboll, mot Finland i VM-kvalet i Åbo.

Men förberedelserna har varit kaotiska. Inte bara på spelarsidan.

– Jag står i valet och kvalet om jag ska åka eller inte. Förbundet vill inte att jag är med, säger Tord Grip, tränarveteranen som fungerat som assisterande förbundskapten.

Tord Grip har varit med under Kosovos första stapplande steg som fotbollsnation. Landets förbundskapten Albert Bunjaki bor i Skövde och har många tränarår i Sverige bakom sig. Under tiden i Degerfors träffade han Tord Grip, den nu 78-årige förre vapendragaren till bland andra Sven-Göran Eriksson.

Men inträdet i fotbollens finrum, erkännandet av Fifa och Uefa, har inte varit alldeles smärtfritt. Det visar sig nu när officiella landskamper och VM-kval väntar.

"Väldigt besvärligt"

Häromdagen presenterade Albert Bunjaki sin trupp till det historiska VM-kvalet mot Finland. Men ännu några dagar för matchen i Åbo är det oklart vilka spelare han har att tillgå. Att spela vänskapsmatcher med Kosovo är en sak. Att representera Kosovo officiellt en annan. Spelare som varit med i landslagsammanhang för andra nationer kan inte spela för Kosovo hur som helst.

– Vi har haft väldigt besvärligt med att få loss spelarna. Fifa krånglar. Före EM skriver de ett brev och säger att de som spelat i EM inte får byta land. Vi hade ju många med där, minst fyra i Schweiz bland annat. Schweiz och Serbien har ju inte godkänt Kosovo som land heller så de ser väl helst att de här spelarna inte spelar för Kosovo, säger Tord Grip till TT.

– Vi har haft spelare som spelat i Turkiet, Albanien och Sverige också.

Inte registrerade

Från svenskt håll har både U21-landslagsmannen Arber Zeneli och förra djurgårdaren Erton Fejzullahu meddelat att de väljer spel i Kosovo. Men de har inte hunnit blir registrerade för sitt nya fotbollsland.

I ett uttalande till Reuters, på torsdagen, skriver Fifa att man fortfarande inte har behandlat alla ansökningar från spelare som vill byta fotbollsnationalitet till Kosovo. Fifa kan inte heller säga när besluten kommer.

Kosovos fotbollsförbund har även skral ekonomi. Bland annat blev det inget av med det läger som Grip och Bunjaki ville ha i Stockholm nu under veckan inför matchen mot Finland och det är sannolikt anledningen till att man heller inte vill ha med Grip till Åbo.

– De har inte pratat med mig personligen, det är med Albert. Jag vet inte om det är ekonomi bakom. Jag har ju aldrig haft någon lön därifrån, men resa och uppehälle för mig kostar också pengar.

– Synd på sätt och vis om jag inte får vara med på första riktiga matchen, men vi får se vad som händer fram till måndag.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN