Nelin: "Har de bevis hoppas jag han fälls"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
Alexander Loginov, nybliven världsmästare på sprint, var föremål för en polisrazzia under morgonen men kom till start i dagens stafett.

Italiensk polis har slagit till mot ryska skidskyttar under VM i Antholz.

Sprintvärldsmästaren Alexander Loginov misstänks ha brutit mot dopningsregler.

– Om de har bra bevis så hoppas jag att han fälls, säger Jesper Nelin om Loginov efter att svensken kört klart sin sträcka.

Alexander Loginov, som tog guld i sprinten så sent som för en vecka sedan, har varit föremål för en polisinsats under tidiga morgontimmar.

– När det handlar om Ryssland så finns det alltid en skepsis så jag tror kanske inte att det är någon som är förvånad, säger Niklas Carlsson, generalsekreterare vid internationella skidskytteförbundet IBU till TT.

Tidigare avstängd

Loginov har tidigare varit avstängd för epodopning i två år (2014–2016) och hans sprintseger väckte starka reaktioner, så även hans deltagande i dagens stafett.

– Om de har bra bevis så hoppas jag att han fälls, säger Jesper Nelin om Loginov efter att svensken kört klart sin sträcka.

Norske Vetle Christiansen säger att han hoppas "polisen har god grund" för att genomföra en insats mitt under VM.

– Vi hoppas att alla är rena, såklart, säger han.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska insatsen under morgonen vara utförd på uppdrag av italienska åklagare och röra "användning eller distribution av dopingpreparat".

Satt i kalsongerna

Loginov säger själv till rysk tv att han och lagkamraten Jevgenij Garanitjev väcktes av polis som försökte bryta upp dörren till deras rum.

– De tog våra gevär, som om vi var farliga kriminella. De bad oss sitta stilla i kalsongerna. De var bara intresserade av mina saker, säger han till Match TV, enligt norska tidningen VG.

Även Loginovs personlige tränare, Alexander Kasperovitj, ska ha varit ett mål i razzian. Kasperovitj ska ha använt en felaktig ackreditering under mästerskapet.

– Det var en slump som gjorde att man såg att den där ackrediteringen inte är hans. Då rapporterade vi det från vår sida till Biathlon integrity unit att här har de gjort fel, säger Niklas Carlsson och tillägger att han skulle vara förvånad om polis satte in "så pass stora resurser enbart för en falsk ackreditering".

"Försöker få klarhet"

Loginovs eventuella överträdelser är långt ifrån den enda dopningshändelsen som uppmärksammats med ryska idrottare de senaste åren.

Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin har, enligt Interfax, i ett skriftligt uttalande sagt:

"Det är viktigt att komma ihåg att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisas. Vi kommer att undvika att kommentera det här ärendet ytterligare".

Loginov genomförde trots polisinsatsen dagens stafett.

Publicerad: