Hård kritik mot OS-beslut: "Riskerar hälsan"

Av:  TT-Reuters

Inga drastiska OS-beslut ska tas, enligt IOK. Arkivbild.
Inga drastiska OS-beslut ska tas, enligt IOK. Arkivbild.

Nästan all idrott ställs in eller skjuts upp. Men fortfarande inte OS i Tokyo.

– IOK riskerar vår hälsa, säger regerande olympiska mästaren i stavhopp Ekaterina Stefanidi.

Hon får medhåll av IOK-medlemmen och den förra ishockeystjärnan Hayley Wickenheiser.

"Jag tycker att IOK:s insisterande att spelen ska gå som planerat är okänsligt och oansvarigt i ett humant perspektiv", skriver hon på Twitter.

"Den här krisen är även större än OS. Vi vet inte vad som händer det kommande dygnet, och framför allt inte de kommande tre månaderna."

Internationella olympiska kommittén (IOK) skriver i ett pressmeddelande att "det inte finns några skäl till drastiska beslut i dagsläget".

Och ordföranden Thomas Bach intygar att "hälsan och välbefinnandet hos alla som är inblandade i förberedelserna inför OS i Tokyo 2020 är vår främsta prioritet."

Genom beskedet skickar man signaler att OS-drömmande idrottare ska fortsätta träna, coronavirusets allt större spridning till trots, säger regeranden OS-guldmedaljören i stavhopp Ekaterina Stefanidi.

– Vi vill alla att OS i Tokyo ska bli av, men vad är plan B om det inte blir så? Om man visste om ett möjligt alternativ skulle det ha en enorm betydelse för min träning, eftersom jag annars kanske tar risker nu som jag inte skulle ta om jag visste att det fanns en plan B, säger grekiskan.

Spanien: skjut fram OS

Hittills har 57 procent av det tänkta antalet OS-idrottare kvalat in, skriver IOK. Men för alla som hoppas nå OS innebär tisdagens besked ett obehagligt dilemma, säger Stefanidi.

– Nu tvingas vi bestämma om vi ska riskera vår egen hälsa genom att fortsätta träna i rådande miljö.

Alejandro Blanco, ordförande i Spaniens olympiska kommitté, tycker att man ska skjuta fram OS. Spanien är ett länderna som har drabbats hårdast av coronaviruset. Nationellt nödläge har utropats och landets invånare får inte lämna hemmet annat än för att ta sig till arbetet, söka vård eller göra nödvändiga inköp.

– Nyheterna som kommer varje dag är obekväma för alla världens länder, men för oss är den viktigaste punkten (gällande OS) att våra idrottare inte har möjlighet att träna, och att hålla OS som planerat skulle innebära orättvisa förhållanden, säger Alejandro Blanco.

Fler krismöten

Både tisdag och onsdag har IOK vikt åt krismöten i form av videokonferenser med idrottsförbunden och de nationella olympiska kommittéerna.

Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo säger till SOK:s hemsida att man står inför ett globalt nödläge, och att det är viktigt att idrottens ledare lyssnar på experter.

"IOK har kontakt med WHO (Världshälsoorganisationen) och bedömningen är att det fortfarande ska vara möjligt att genomföra spelen med invigning den 24 juli. Vi fortsätter förbereda oss på bästa möjliga sätt och gör allt vad vi kan för att stötta aktiva, ledare och förbund i deras förberedelser", säger Peter Reinebo.

Publisert: