Peter Untersteiner bäst i familjen

TT-SPORT

Trav. V75 på hemmaplan. Då brukar det handla om familjen Untersteiner, Peter och Johan.

Men under årets sista travdag var pappa Peter den klart bäste. Han tog två segrar som kusk och tränare.

– Ett bra resultat, även om vi hade laddat lite extra den här tävlingsdagen, sade han.

Peter vann på V75 med Julia af Solnäs och Justice Ås.

Utanför V75 vann skickliga lärlingen Henriette Larsen med Rapide Cash. Det var hennes 25:e seger i år.

Det innebar att Peter passerade sonen Johan i den jämna striden om bästa stall på Halmstadstravet. Däremot höll Johan undan i kuskligan med en futtig seger, 42-41.

Julia af Solnäs imponerade stort när hon vann V75-4 på fina tiden 1.13,1 över medeldistans. Untersteiner lät henne sträcka ut på sista långsidan från tredjepar utvändigt. På bara några travsteg hade hon svept fältet och sprintade undan på friska ben i stor ledning i sista kurvan.

– Julia af Solnäs var verkligen bra. Hon har väldigt hög kapacitet för sin klass. Jag var mycket optimistisk innan loppet och hon var så bra som jag hade hoppats. Hon har galopperat en del men är egentligen inte osäker av sig, det har varit små detaljer som gjort att hon felat bort sig. Men nu hoppas jag att vi fått ordning på allt, sade Peter Untersteiner.

Justice Ås gjorde andra starten efter skada och vann säkert på 1.13,6. Fyraåringen har en ljus framtid nästa år.

– Vi köpte hästen i december i fjol efter treårssäsongen i USA och satsade på Kungapokalen och Sprintermästaren i år. Allt såg bra ut, han vann uttagningen till Kungapokalen på Åby i april men var tyvärr halt efter loppet och ströks till finalen. Han kunde heller inte starta i Sprintermästaren på hemmaplan. Men nu är han tillbaka och det känns ju riktigt bra. Det är en härlig häst, sade Untersteiner.

I Gulddivisionen gjort tolvårige Spring Erom sista starten efter en imponerande tävlingskarriär. Spring Erom slutade på en femteplats och gör nu bokslut efter 32 segrar på 112 starter och 8,2 miljoner kronor på kontot.

Dan Widegren har tränat hingsten sedan slutet av 2014.

– Jag känner mig faktiskt glad, även om det var sista starten. Det är en sån fin häst och han har gett mig så mycket under de fyra säsonger jag haft honom i träning. Han är väl värd att bli pensionär nu. Han har en härlig inställning och en fantastisk fysik. Det är många fina ögonblick med honom, men när han vann guldfinalen på Åby och fick inbjudan till Elitloppet var något alldeles extra, sade Halmstadstränaren.

Segern i guldloppet gick till Dante Boko och Lutfi Kolgjini. Sjuåringen travade runt i spets på topptiden 1.10,7 över kort distans. Nästa start blir Prix de Luxembourg på Vincennes om en månad.

TT