Förbundskaptenen: "Lite otäck första match"

TT-SPORT

Ishockey. Ett lugnt och rofyllt julfirande är överstökat.

Med ett okänt Vitryssland på andra sidan inleder Juniorkronorna årets JVM på annandagen.

– Det är en lite otäck första match, säger förbundskapten Tomas Montén.

Efter att ha anlänt till Buffalo och USA så har den svenska truppen kunnat avnjuta en rofylld julafton.

– Vi flyttade bara hit och gjorde inget mer. Vi hade lite fritt på dagen, åt lite julmiddag och delade ut lite julklappar. Nu ska vi se till att installera oss och träna första passet här, säger förbundskapten Tomas Montén inför juldagen, som markerar första ispasset inför annandagens JVM-premiär.

TT: Kommer ni kunna skaka av er julmaten i tid?

– Det blev inte så mycket. Det blev lite fisk, kalkon och potatismos. Det var inget svenskt julbord så att säga. Så folk behöver inte vara oroliga för att vi ätit sill och skinka så det står härliga till.

Nytt motstånd

I stället för på julbuffén ska de skadefria juniorkronorna kanalisera energin till tisdagens nedsläpp mot Vitryssland.

Ett motstånd som man vet ytterst lite om.

– Det är ett lag vi inte mött över huvud taget och vi kommer heller inte hinna se dem live. I stället har vi försökt få så mycket info som möjligt om dem. Men de är ett ryskt lag i grunden så det är skickliga spelare med bra skridskoåkning, säger Montén och fortsätter:

Sista tre viktigast

– Det är en lite otäck första match. Det är en premiär, ganska tidigt dessutom med en ovanlig matchtid (klockan 14 lokal tid). Dessutom har vi aldrig mött dem. Det blir tre viktiga faktorer att trycka på i förberedelserna.

TT: Hur viktigt är det att inleda med seger?

– Det är klart att man vill vinna första matchen för att få en bra känsla. Samtidigt handlar ett VM om att vinna minst två matcher i gruppspelet, och väl i slutspelet ska man vinna tre. Så det är viktigare att vinna de sista tre än de första.

TT