Dackell hyllad när Brynäs vann stort

TT-SPORT

Ishockey. Brynäs- och Tre Kronorlegendaren Andreas Dackell hyllades före matchen mot Luleå - sedan skrev 17-årige Marcus Westfält ny historia.

– Grymt mäktigt att se "Dackes" tröja åka upp. Han verkar ha varit en grymt bra spelare med stort laghjärta. En som offrar sig och kämpar för alla hela tiden, säger Brynästalangen efter 6-0-segern.

Hyllningen av Andreas Dackell blev en dubbel succé.

Den omtyckte ikonen var så rörd när han tackade publiken, familjen och de personer i Brynäs som har visat honom vägen under karriären att tårarna kom och rösten stockade sig.

Sedan tog formstarka Brynäs sjätte raka segern och körde över gästande Luleå för andra gången på ett par dagar, då 6-1-vinsten borta i torsdags nu följdes upp med en 6-0-seger hemma i Gavlerinken.

– En oerhört stor ära för mig att få bli hissad i taket här när man ser alla namn som redan hänger där uppe och vet vad de har gjort för Brynäs. Sedan är jag oerhört stolt över dagens killar. Det är härligt att se hur mycket de åker skridskor och jobbar för varandra. De har verkligen kommit ihop som lag nu, säger Dackell.

"Spelade ut Luleå"

Brynäs lyste av återvunnet självförtroende, medan Luleå mest såg splittrat ut och även bjöd på ett par inledande blundrar som satte prägel på resten av matchen.

– Vi sa att vi måste spela ännu hårdare och ännu tuffare nu än i torsdags. Och vi löste det bra, slet för varandra. Jag tycker att vi spelade ut Luleå lite, säger Marcus Westfält som själv gjorde 4-0 knappt sex minuter in i tredje perioden.

Det var hans första SHL-mål i karriären och samtidigt ett historiskt mål, då det enligt domarna.se var Brynäs 6000:e mål i grundseriespel i högsta serien sedan det som då hette elitserien startade säsongen 1975/1976.

– Skönt och alltid roligt att göra mål, men framför allt viktigt med en seger, säger den 191 centimeter långe och skridskostarke 17-åringen.

Målet, ett vasst skott rätt upp i krysset, såg ungefär ut som han hade drömt om på förhand.

"En smart spelare"

Andreas Dackell njöt från åskådarplats:

– Marcus är en oerhört fin kille. Ödmjuk. Han var hjälpledare åt mig på en hockeyskola som Brynäs hade i somras. Han är en smart spelare som verkligen spelar för laget och märket på bröstet. Sedan har han tjurigheten också, vill vinna varje duell på isen.

Marcus Westfält är å sin sida för ung för att minnas Brynäsikonens alla glansdagar med bland annat OS-guld och två SM-guld, men såg åtminstone när Dackell lyfte SM-bucklan tillsammans med Jakob Silfverberg 2012.

– "Dackes" bästa egenskap var nog hans kämpahjärta. Han är en stor förebild för mig.

TT