Urstark Nilsson hade uppvisning

TT-SPORT

Skidor. Stina Nilsson fick en bra avslutning på 2016.

Eller som hon själv säger efter sprintsegern i Tour de Ski-premiären:

– Perfekt.

Stina Nilsson har fått en smakstart på Tour de Ski. Hon var snabbast i fristilssprintens kval i Val Müstair, snabbast i kvartsfinalen och semifinalen - och var överlägsen även i finalen.

– Jag hade väldigt mycket krafter i dag. Framför allt var min återhämtning extremt bra. Egentligen varje varv kände jag mig som typ nollställd, det var jättekul att känna så, säger hon.

Norskan Maiken Caspersen Falla, förra säsongens segrare i sprintcupen och ledare i årets sprintcup, försökte hänga med i finalen men var chanslös när Nilsson lade i högsta växeln några hundra meter före mål.

"Gillar höjd"

TT: Inga problem alls med höjden?

– Nej, jag gillar höjd. Verkar det som. Ibland, haha.

I Davos åkte Stina Nilsson ut redan i kvalet sedan hon ramlat.

– Det känns jättebra att jag fick några fler heat i kroppen nu, och jättekul att få en sådan här start, säger hon.

Tränaren Ole Mårten Iversen var nöjd:

– Hon utklassar ju alla konkurrenter i finalen, det är imponerande. Hon åker klokt och genomför en prickfri dag, det bådar gott inför kommande dagar säger han.

Kalla orkade inte följa

Nilsson skaffade sig förutom ytterligare en världscupseger även ett ypperligt utgångsläge inför resten av touren i och med att hon samlade ihop sammanlagt 60 bonussekunder.

Charlotte Kalla, som gjorde comeback i världscupsammanhang efter sina hjärtproblem, åkte liksom Evelina Settlin och Maria Nordström ut i kvartsfinalen. För Maria Rydqvist och Emma Wikén var det färdigttävlat redan efter kvalet.

– Det kändes bra bitvis, men också väldigt tufft när de höjde tempot i kvarten, då blev det svårt för mig att följa, säger Kalla.

– Trycket i min åkning var inte detsamma som deras. Jag hade hoppats att jag kunde hänga på lite längre, men jag är väldigt glad över att vara tillbaka och tävla, fortsätter hon.

Tidigt tolvslag

Tour de Ski fortsätter på nyårsdagen med 5 kilometer masstart i klassisk stil. Banan är kort med tuffa utförskörningar - det kommer att vara trångt i backarna, och gå fort.

– Det kommer absolut att göra det men det känns bra att jag kommer att starta så pass långt fram så att jag kan försöka lägga mig i bra position som gör att jag kan stå på benen.

Men först ska tolvslaget firas in. Något speciellt dock:

– Vi ska fira in tolvslaget klockan tio, det blir kul, säger Nilsson.

TT:s utsända, Val Müstair