Den långa vägen från silver till guld

Ridsport. All In opererades för tarmbesvär i höstas och själv fick Peder Fredricson lunginflammation i vintras.

Månader av träning och tävling försvann och länge var det osäkert om ekipaget skulle hinna i form till EM.

Ändå nådde de hela vägen fram till guldet.

Några hållplatser på den långa och snåriga vägen till Fredricsons och valackens största seger:

Augusti 2016

Fredricson och hans "Allan" river inte ett hinder under fem omgångar och en omhoppning under OS, men förlorar guldet till britten Nick Skelton som är 53 hundradelar snabbare.

Oktober

All In drabbas av upprepade kolikanfall under tidiga hösten och missar världscuppremiären i Oslo. Efter undersökningar visar det sig att hästen har tarmproblem och måste opereras och därefter vila i minst två månader.

November

Fredricson meddelar att han troligen inte tävlar All In förrän under våren. I samband med hästshowen i Friends säger han:

– All In har varit borta så pass länge att jag nog tror att man får räkna med att man får bygga upp honom lite långsamt igen. Realistiskt skulle jag nog kunna säga att han är igång bra igen till utomhussäsongen (april-maj) och EM skulle fortfarande kunna vara ett bra mål för honom.

Han påpekar också det fina i den kråksången:

– Han fick göra ett OS och han fick riktigt bra vila. Nu får han börja om och bygga upp sig med mindre klasser. Om allting går bra, kanske det inte var så dumt ändå.

Januari 2017

Peder Fredricson är på Idrottsgalan i Globen, men har inga tankar på att kvällen ska sluta med att han får ta emot Jerringpriset.

Han vinner omröstningen med 43 000 fler röster än tvåan, golfspelaren Henrik Stenson.

– När jag gick till den här galan hade jag inga förväntningar. Jag tänkte ha trevliga samtal vid bordet, och det hade jag. Jag var inte alls inställd på att gå upp på scenen.

Februari-mars

En segdragen lunginflammation tvingar Fredricson att tacka nej till Göteborg Horse Show och några tävlingar till under senvintern.

Maj

All In är tillbaka i större tävlingssammanhang och vinner direkt Global Champions Tour-tävlingen i Hamburg, 14 hundradelar före Ludger Beerbaum på Chiara. Segern är värd en halv miljon kronor.

Juni

Fredricson får ett nytt, starkt formbesked i Rotterdam i midsommar. All In gör sin första 1,60-hoppning sedan OS när det svenska laget vinner nationshoppningen.

Juli

All in är helt i fas och tränas inför EM och förbundskaptenen Henrik Ankarcrona nominerar ekipaget i bruttotruppen till EM.

Augusti

EM inleds med tre felfria rundor. I den sista ordnar ekipaget svenskt silver i laghoppningen. Samtidigt går Fredricson som ledare in i den individuella tävlingen. Han nollar igen i den första finalomgången. Sist ut i den andra drar han på sig en rivning och et tidsfel, men håller precis undan för nederländaren Harrie Smolders.

TT

Publisert: