Svensk poäng - men tufft läge

Publicerad 2015-06-13

Fotboll. Sverige spelade oavgjort, 0-0, mot USA och höjde sig flera snäpp jämfört med premiären.

Men Sverige måste fortfarande vinna över Australien för att vara säkert på att ta sig till slutspel.

– Vi har allt i egna händer, säger Therese Sjögran.

Den svenska startelvan som tog sig genom spelartunneln och in på konstgräset på Winnipegstadion hade inte mycket gemensamt med premiäruppställningen.

22-åriga Amanada Ilestedt gick in som mittback i stället för Emma Berglund, VM-debuterande Jessica Samuelsson tog hand om vänsterbacksplatsen i stället för Lina Nilsson som spelade mittfältare i stället för Kosovare Asllani som fick ta plats på bänken. I anfallet turades Therese Sjögran och Sofia Jakobsson om att gå upp som anfallare bredvid Lotta Schelin.

– Som tränare, när det går bra, gör vi vanligtvis inte några förändringar. Men vi spelade inte bra mot Nigeria, så då är det viktigt inte bara för enskilda spelare utan för hela laget att man gör förändringar, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Till skillnad från premiären såg Sverige faktiskt ut som om de insett att det var en VM-match de spelade när den japanska domaren Sachiko Yamagishi blåste igång matchen. Och till skillnad från premiären var känslorna mestadels positiva när matchen blåstes av.

– Vi spelar ju precis som vi har bestämt, vi spelar som ett lag. Riktigt skönt att få med en poäng, vi var väldigt nära tre också, säger Therese Sjögran.

– Vi vet att vi kan och att vi har det i oss, så det är så jävla skönt att vi kan visa det och speciellt mot USA som är ett av världens bästa lag. Vi vet att vi håller och det visar vi.

Mot andrarankade USA öppnade Sverige betydligt bättre än mot 33:e-rankade Nigeria och hittade uppspelsvägar via mittfältet som inte var synliga i premiären. Men matchen slutade 0-0, trots flera chanser åt båda håll.

Absolut närmast ett segermål var Caroline Seger som i den andra halvleken stötte bollen mot mål efter en hörna men Meghan Klingenberg, tidigare lagkamrat med Seger i Tyresö, räddade på mållinjen och nickade ut bollen via undersidan av ribban.

Efter två spelade matcher ligger Sverige på två poäng trea i grupp D, bakom USA (4 poäng) och Australien (3 poäng). Det innebär att Sverige måste vinna mot Australien, som slog Nigeria med 2-0, i den sista matchen natten mot onsdag svensk tid för att ta en av de två säkra platser i åttondelsfinalerna.

Sverige kan också gå vidare som en av de fyra bästa grupptreorna, men då kommer det förmodligen behövas mer än de två poäng man skramlat ihop hittills.

– Vi har fått lite självförtroende efter en ganska medioker match mot Nigeria. Poängen, den tar vi, men framförallt på det sättet vi spelar. Det kanske låter töntigt men att inte släppa in något mål, det var viktigt, säger Sundhage.

– Det kommer bli en väldigt viktig taktisk diskussion mot Australien. Jag hade min assisterande att titta på Australiens match där de slår Nigeria. Den matchen behöver vi titta på och fundera, sedan tar vi beslut om spelare.

Winnipeg, TT:s utsända