Kronwall bakom Tre Kronors succé

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Att Tre Kronor bortaslog Ryssland med 4-2 och säkrade segern i Channel One cup var en stor skräll.

Att Staffan Kronwall gjorde tre av målen en ännu större.

– Puckarna satt där jag siktade, säger Kronwall.

Staffan Kronwall hade gjort två mål på sina 27 första landskamper. Mot Ryssland gjorde han på lördagen sin 28:e match för Tre Kronor och slog till - tre gånger om.

– Jag tror faktiskt inte att jag någonsin har gjort tre mål i en match tidigare, och har jag gjort det så var jag inte över tio år, säger Kronwall till TT.

Tre Kronor inledde starkt och respektlöst i mötet i Moskva och det var rättvist när Kronwall sköt 1-0 - via en rysk klubba - efter 10.17.

Tre Kronor fortsatte att spela bra och 2-0-målet var desto snyggare. 5.15 in in mittronden fick Kronwall pucken i högerbacksläge och dundrade in sitt och matchens andra mål i krysset.

Fasth stabil i målet

Ryssland tog sig tillbaka in i matchen via två mål i numerärt överläge, efter sylvassa avslut som stabile målvakten Viktor Fasth inte kunde göra något åt.

Men den ryska glädjen efter 2-2-målet i början av tredje perioden blev kortvarig. Bara minuten senare satte Dick Axelsson 3-2, innan 29-årige Kronwall klev in i handlingen igen och punkterade matchen med ett distinkt skott efter 9.44.

Segern var den första mot Ryssland i den klassiska decemberturneringen sedan 1998.

– Jaså, är det så? Vi snackade just om det i omklädningsrummet, att det var länge sedan, säger Kronwall, till vardags i ryska KHL-laget Severstal Tjerepovets.

– Det är stort att slå Ryssland här. Vi vet vilket drag det är, och de har ett grymt lag. Men jag tycker att vi jobbade hårdare, och man kommer långt på det. Vi vann rättvist.

"Som dag och natt"

Kronwall är en av sju svenskar i Channel One cup som också spelade i Karjala cup i november. Då slutade Tre Kronor fyra och sist, efter att bara ha vunnit avslutningsmatchen mot Finland.

Nu är den svenska turneringssegern - också det den första i Ryssland sedan 1998 - redan klar tack vare Tjeckiens 5-1-seger mot Finland.

– Det här går inte att jämföra med Karjala, det är som dag och natt, säger Kronwall.

– Jag vet inte om folk var nervösa och tänkte för mycket då, men nu kommer det in nya spelare i landslaget som spelar som om de inte gjort något annat.

TT

Publicerad: