TT-Sport

Debutanterna i fokus när Tre Kronor vann

TT-SPORT

Ishockey. Debutanterna stod i fokus när Tre Kronor besegrade Finland med 3-2 i Globen.

Martin Johansson gjorde det matchvinnande målet och målvakten Markus Svensson storspelade innan han fick bryta matchen på grund av skada.

– Fantastiskt kul, men tråkigt att jag inte kunde fullfölja, sade Svensson.

Skellefteåmålvakten sträckte sig i ljumsken och klev av efter 15.44 av den andra perioden.

– Det är en lättare sträckning. Jag har åkt på såna tidigare och det har varit olika hur lång tid det tar. Vissa gånger bara ett par dagar och i bland längre tid. Förhoppningsvis går det fort, sade Svensson apropå att SHL för Skellefteås del startar på tisdag igen.

Beröm av Mårts

Fram till skadan tog han 22 av 23 skott och noterade en räddningsprocent på 95,65 procent.

– Markus Svensson var lysande och höll oss kvar i matchen i början, sade förbundskaptenen Pär Mårts.

Svensson, 30, var nöjd efteråt över sin landslagsdebut, men ville inte prata VM-spel.

– Det var ju bara en halv match, jag vet inte. Mitt fokus ligger på Skellefteå och att prestera bra där, sade han.

Svensson klev av efter att Örebros Martin Johansson skjutit 3-1-målet för Sverige. SHL:s hetaste målskytt - tio mål på de elva senaste matcherna - gjorde det på egen hand.

Han stal pucken av finländske backen Janne Niskala och överlistade sedan målvakten Atte Engren med en backhand mellan benskydden.

– Det är lite typiskt en målskytt. Han får en målchans och gör mål på den, sade Mårts om Johansson som gjort 21 SHL-mål.

Starka debutanter

Eftersom den avbrutna matchen mot Finland i Västerås i fredags officiellt har strukits blev det i stället på söndagen som Tre Kronors fem debutanter gjorde sin premiär i landslaget.

Det gick bra för fler. Marcus Sörensen låg bakom lagkaptenen Staffan Kronwalls 1-1-mål efter en fin uppåkning och överlämning bakom ryggen. Även Oskar Sundqvist, Skellefteå, hade en assist på det målet.

– Sundqvist och Sörensen är lite likadana. De tål farten, bryter igenom och vinner sin skridskoåkning mot motståndaren, sade Mårts.

Sverige gjorde två mål på 20 sekunder när 0-1 vändes till 2-1. Nicklas Danielsson stod för det andra målet.

Sundqvist fick också bryta matchen sedan han fått en klubba i ansiktet. Han blödde ymnigt, klarade ögonen, men fick en ordentlig smäll på näsan.

– Jag kan inte säga om det handlar om en fraktur, man får vänta någon dag till svullnaden lagt sig, sade Tre Kronors läkare Björn Sandström.

Även Dick Axelsson fick bryta matchen med en mindre underkroppsskada.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport