TT-Sport

VM-chans - men inte för alla

TT-SPORT

Stockholm. Chansen att ta en plats till kortbane-VM i Doha finns när sim-SM avgörs den här veckan.

Men inte för alla. Anmälningstiden till VM har nämligen redan gått ut.

– Vi har föranmält några som kan vara aktuella, det är så man får göra och chansa lite, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

Åtta svenska simmare är redan uttagna till kortbane-VM i Qatar den 3-7 december. De kvalificerade sig genom att ta en finalplats individuellt eller i lag vid EM i lång bana i Berlin i augusti.

Däremot har informationen varit att det går att kvala in till damernas lagkappslag på SM som avgörs i Stockholm i veckan med start på onsdagen.

TT kan dock avslöja att det inte stämmer. Vem som helst kan inte göra det. Skulle en otippad och lågt rankad simmare skrälla och göra en tid som räcker till en plats i lagkappslagen kommer den simmaren ändå inte att tas ut.

"Inte mycket att göra"

Anmälningstiden till VM gick nämligen ut den sista oktober.

– Så kan det bli, men då är det inte mycket jag kan göra. Jag har dragit ut det ganska långt, jag tror jag skickade in de tio högst rankade i Sverige på sträckorna. Vi får hoppas att det inte är någon förutom de som gör något, men det brukar det inte vara, säger Sandmark.

Sverige har damlag på 4x100 och 4x200 meter fritt och 4x100 meter medley i Qatar, eventuellt också på 4x50 meter fritt. På de tre första lagkappsdistanserna tog Sverige medalj i EM - guld på 4x100 meter fritt - och i 200-meterslaget finns redan en tom plats.

Återbud från Gardell

Stina Gardell, Spårvägen, har tackat nej till kortbane-VM på grund av studier.

– Men vi har redan simmare som kan simma i alla lagen, säger Sandmark.

Svenska simförbundets förbundsdirektör Bengt Jönsson säger att det inte gick att lägga SM tidigare:

– Normalt sett försöker vi lägga SM före anmälningstiden till mästerskapen går ut, men den här gången gick det inte. SM har inte heller varit en kvalificeringstävling den här gången på de individuella distanserna. Dessutom är det så att med mindre än två år till OS så är lång bana prioriterat före kortbana.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport