TT-Sport

Ständig kamp mot fuskarna

TT-SPORT

Skidor. Varje natt under skid-VM kommer en transport att lämna Lugnets skidstadion i Falun.

Destination - Dopinglaboratoriet i Huddinge.

Efter varje tävling under VM kommer de fyra främsta samt ytterligare två bland de tio bästa att få lämna dopningsprover. I "beställningen" till Sveriges enda ackrediterade dopningslaboratorium ligger 126 urinprover, varav 96 analyseras för bloddopningsmedlet epo och därutöver 32 för tillväxthormoner. Fler tester, bland annat riktade mot vissa åkare, kan tillkomma.

– I normala fall tar en analys tio dygn. VM-proverna ska vara analyserade på 24 timmar, säger Magnus Ericsson, chef på Huddinge-laboratoriet, till TT.

Någon timme efter midnatt under VM-dygnen är tre extrainsatta personer redo att ta emot och starta analyserna av VM-proverna.

Nytt dopningsmedel

I den ständiga kampen mot idrottsliga fuskare ägnas i dag en hel del energi för att upptäcka peptider och proteiner som börjat dyka upp. Det är bioläkemedel som inte finns på marknaden ännu, som gör att antalet röda blodkroppar och syreupptagningsförmågan ökar - och som inte ses i analyser ännu.

Ett sådant medel är HIF-1-alpha, ett protein som Internationella skidförbundets antidopningsansvarige Rasmus Damsgaard misstänker har börjat användas av elitaktiva.

– Jag har hört rykten om att aktiva experimenterar med detta, sade Damsgaard vid ett seminarium om bloddopning i Stockholm i början av februari.

Fusk på lägre nivå

Förhoppningarna är dock stora att eventuella fuskare ska kunna avslöjas i efterhand.

– Om två tre år tror jag att vi har analyser för att spåra det. Och vi har fått propåer från Wada (Internationella antidopningsbyrån) att frysa in och spara prover i tio år.

Inga garantier finns för att Falun-VM blir dopningsfritt. Men de så kallade blodpassen, där alla världscupåkares blodvärdenivåer finns inlagda, gör att fuskandet blir svårare, oavsett metod.

– Jag är rätt övertygad om att om någon dopar sig så är det på mycket lägre nivåer än förr, säger Magnus Ericsson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport