Holm: "Omfattningen är skrämmande"

TT-SPORT

Dopning. McLaren-rapportens nya uppgifter om den utbredda ryska dopningen väcker starka reaktioner i idrottsvärlden.

– Omfattningen är skrämmande, säger förre höjdhopparen Stefan Holm.

Holm har på senare år jobbat inom Internationella olympiska kommittén mot dopning och är förvånad över de nya uppgifterna.

– Själva sakfrågan, att det förekom dopning, det är känt sedan tidigare, men omfattningen är skrämmande. Det hade jag inte kunnat föreställa mig, säger han.

– Det är en jädra smäll mot sporten, men det är bra att det kommer fram.

TT: Hur ska man kunna känna förtroende för ryska idrottare i framtida mästerskap?

– Först och främst måste det till en omorganisation - ut med det gamla och in med det nya. Men sedan måste Wada bli starkare och sköta alla testerna. Man har leasat ut det nationellt och då kan det bli så här, till och med på ett OS.

"Blir fundersam"

Rikard Grip, förbundskapten för skidlandslaget, nåddes av uppgifterna mitt under uppladdningen inför helgens världscuptävlingar i Davos. Han ledde landslaget även i OS i Sotji 2014 och blir nedslagen av det utbredda ryska fusket.

– Det är oerhört tråkigt, säger han.

– Man blir besviken och väldigt frustrerad över hur systematiskt det har varit och vilken tanke och planering som det har funnits bakom det.

TT: Vad tänker du till exempel kring femmilen i OS där Ryssland tog en trippelseger?

– Man blir ju fundersam, men vi vet ju inte vilka namn det rör sig om i dagsläget. Jag är godtrogen och hoppas att just de inte är inblandade, men är det så är det väldigt beklagligt.

Kristina Olinder, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, säger till TT att Ryssland har tappat sitt förtroende för en lång tid framåt.

– Omfattningen av det är här enorm. Det måste vara en enorm mängd prover som är tagna, säger hon.

– Att det var så omsorgsfullt utarbetat, det är verkligen stötande.

– I den mån idrottarna själva varit medvetna om det här, jag förstår inte hur man kan tävla då, det är inte idrott.

"Inte förvånad"

En som inte överraskades av de nya uppgifterna är Hans Chrunak, före detta förbundskapten i simning.

– Jag är inte ett dugg förvånad. I ett historiskt perspektiv har det funnits dopning i den här regionen som till exempel i före detta Östtyskland, Rumänien och Sovjet. Det som är förvånande är väl att det skett på det här sättet som genom ett hål i väggen, säger han och syftar på att urin bytts ut genom ett hål i väggen till laboratoriet i Sotji.

Under sin karriär som förbundskapten var Chrunak mycket frispråkig kring dopningsproblematiken och var till exempel i slutet av 90-talet en av de första som officiellt anklagade kinesiska simmare för dopning.

TT: Att något sådant här händer nu nästan 20 år senare, vad ger dig för hopp att dopning verkligen kan stoppas?

– Det är ju oftast så att fuskaren ligger steget före och hittar nya knep. Det som är skrämmande nu att det här sker i statlig verksamhet.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson:

"För att citera Magnus Uggla, jag mår illa", säger han i ett pressmeddelande.

"Det är viktigt att de internationella idrottsorganisationerna ökar sitt samarbete för att hitta fuskarna. En central del är att Wadas oberoende och roll som utredare stärks. Idrott utan rent spel förlorar all trovärdighet".

Chefen för antidopningsorganisationen i Danmark, Michael Ask, tycker inte att ryska idrottare har någon plats i internationella tävlingar.

– Vi måste gå hårdare åt Ryssland än IOK gjorde inför OS. IOK måste stänga dem ute från alla stora begivenheter, säger han.

TT