Sverige mot Finland i VM-finalen

TT-SPORT

Innebandy. Sverige vann semifinalen i innebandy-VM mot Schweiz med 7-2.

Det var tuffare än det låter.

– Jäkligt skönt. Det var en jämn match men det blev proppen ur i tredje perioden, sade tvåmålsskytten Rasmus Enström.

I finalen väntar Finland.

Schweiziskt jätteslarv räddade Sverige i VM-semifinalen i Riga, Lettland.

Den blågula storfavoriten var pressad in i tredje perioden, vid ställningen 2-2. Då klev "matchhjälten" fram. Först bäddade schweizaren Christoph Camenisch för Rasmus Enströms 3-2-mål när han utan att vara pressad slog hål i luften på egen planhalva och sedan drog han på sig en utvisning som Sverige och Alexander Galante Carlström utnyttjade fram till 4-2.

Det avgjorde matchen.

– Jag tycker att det var lugnt. Vi höjde avslutsnivån i tredje perioden. Vi skapade mycket men deras målvakt var riktigt bra i de två första perioderna, sade Enström som också gjorde 5-2.

"Rejält arbetspass"

Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara:

– Det är en match med ett par ansikten. Det krävs ett rejält arbetspass för att vi ska vinna matchen men det är ett sammansvetsat lag och vi tar jobbet, sade han.

Vaara vill inte avslöja vad som sades i omklädningsrummet i den andra pausen men han var nöjd med den svenska effektiviteten när chanserna dök upp i tredje perioden.

– Det var en del konkreta saker som gav utfall. Sedan är det så i den här sporten att tillfälligheter kan vara avgörande. Vi utnyttjade det, sade han.

Nilsson poängkung

Sverige inledde matchen bra och gick fram till 2-0 på knappt en och en halv minut i första perioden men Schweiz kom tillbaka och kvitterade i den andra.

Men Sverige, som aldrig har missat en VM-final, darrade inte. I den elfte finalen ska det nionde guldet bärgas.

– Precis, sade Rasmus Enström.

I och med passningen fram till 4-2-målet passerade Kim Nilsson, som också satte 1-0 och 7-2, Niklas Jihde som det svenska landslagets poängkung genom tiderna.

I söndagens final väntar Finland, som tog sig till final tack vare 4-3-seger mot Tjeckien. Eemeli Salin sköt in segermålet när det bara återstod sju sekunder. Salin sköt bollen mer eller mindre på chans från vänsterkanten, och bollen gick in i krysset.

TT