En tankeställare för Skoglund

TT-SPORT

Boxning. Hur ska man bete sig i ringen när man möter en spegelbild av sig själv?

Det är Erik Skoglunds huvudbry inför titelmatchen mot kosovoalbanen Timy Shala i fredagens proffsgala hemma i Nyköping.

Matchen mellan Skoglund och Shala är huvudnumret i Rosvalla Arena och gäller den vakanta internationella WBA-titeln i lätt tungvikt. Skoglund har redan ett motsvarade IBO-bälte, på nivån under titlarna som ger VM-status.

Det är dit Skoglund vill nå. Och den 25-årige Nyköpingsboxaren hoppas att seger över Shala ska ge en match om en riktigt stor titel. Faktum är att han ligger i fas för att få gå en match om Europatiteln eller WBA-titeln.

Efter 25-0 som proffsfacit får Skoglund tänka till lite extra för att hålla förlustnollan intakt. Skoglund har studerat sin motståndare på video och beskriver honom så här:

– Han är lika lång som jag, har bra räckvidd, bra vänsterjabb och är en bra boxare rent tekniskt.

– Vi är samma typ av boxare faktiskt.

Så i stället för en slugger väntar en motståndare som boxas som Skoglund själv. Fördel eller nackdel?

– Det kan vara lite läskigt. Jag har boxats mycket mot sluggertyper, det känns som något jag kan göra i sömnen. Nu blir det lite mer tankeverksamhet, lite mer schackspel.

– Jag har sprungit på boxare som är lika mig själv, men det var ett tag sedan, mest under amatörkarriären. De senaste har varit mer som ånglok som jobbat framåt med en växel, jobbat på slagväxling på halvdistans och sedan närkamp.

Lita på sig själv

Så hur blir taktiken?

– Som vanligt att lita på min egen boxning, slappna av och inte låsa mig vid någonting.

Det senare har dock varit ett problem för Skoglund. Det han visat på träning har inte varit lika synligt under matcher.

Där ska nygamle sekonden och pappan Johan innebära en skillnad. En trygghet vid ringhörnan som ska få Skoglund att visa vad han kan även inför en ljudlig hemmapublik.

– Hittills har jag klarat mig ganska smärtfritt och vunnit även när jag inte fått ut min bästa boxning. Nu närmar jag mig en nivå där jag inte kan hålla på så längre. Om jag inte får ut mitt bästa så kommer det inte att räcka hela vägen. Nu är det dags.

Mentala spår

Skoglund tog klivet över till proffslivet redan som 18-åring. Som 25-åring har han rimligen ganska många år kvar i ringen - i grundplanen står det 35 år när han avslutar karriären som nöjd mästare av rang.

Men vägen har inte varit helt rak hittills. Ett diskbråck i början av 2015 satte sina spår.

– Jag har varit i bra form länge, men diskbråcket satte mentala spår. Jag har känt mig begränsad i träning och tävling. Men nu känns det väldigt bra, jag har kunnat släppa det mentalt också. Det senaste halvåret har jag kunnat gå för fullt på träning och utvecklats fysiskt.

TT