Små detaljer ska lyfta Kling

TT-SPORT

Alpint. Landskapet är bedårande vackert, kanske är det en av världens vackraste idrottsplatser.

Men Kajsa Kling är inte i Lake Louise för att beundra utsikten.

Fartspecialisten vill ha ett kvitto på att hon är på rätt väg inför VM i februari.

Kling kör som enda svenska fartåkare sitt eget race, men med ett nytt upplägg. Med assistans från den meriterade österrikiske farttränaren Kurt Mayr har hon under försäsongen lagt några bitar till i det pussel som ska göra henne till en mer komplett - och därmed framgångsrikare - åkare i störtlopp och super-G.

– Han är duktig på analyser och små detaljer. Och det är något jag känt att jag saknat. Jag har en god grund att stå på, men det finns detaljer som inte riktigt har funnits där och där har jag fått väldigt god hjälp av Kurt, säger hon.

TT: Vad har du jobbast mest på?

– Mycket på att jag ska hitta rätt aerodynamisk position, framför allt när det går lite snabbare. Jag kan bli lite hög i glidposition, men också när det blir svängar. Jag vill hålla ihop det mer och inte släppa ut armarna för mycket.

Intensiv start

En intensiv och kompakt säsongsstart väntar i fartgrenarna. Två störtlopp på raken (fredag och lördag) avrundas med ett super-G (söndag).

Efter träningsåken säger Kajsa Kling:

– Vi startar lite längre ned än vi brukar göra så en liten del av branten försvinner. Det är otroligt viktigt att göra en bra start och göra det bra i första flacken. Där kan man antingen vinna eller förlora rätt mycket fart om man inte gör det rätt. Det är lite större hopp än det brukar vara, men annars är det samma karaktär på banan som det brukar vara.

– Det känns ganska bra, men jag har kanske inte satt det åk jag vill än. Men jag är redo, annars får jag lova att vara det.

Pärson positiv

På torsdagskvällen svensk tid var Kling femte snabbast och en som tror på henne redan i helgen är Anja Pärson, som debuterar som expertkommentator i tv.

– Jag tror att Kajsa Kling är på gång. Hennes bästa tävlingshelg är nu i Lake Louise. Får hon ett bra resultat första dagen tror jag att hon kan vinna super-G, hon verkar ha den formen. Vad jag har hört har hon jobbat på bra, säger Pärson.

Säsongens stora mål är VM i S:t Moritz.

– Det finns alltid i bakhuvudet att det kommer ett VM. Det gäller att vara mentalt förberedd, att det är i februari jag ska vara som bäst. Samtidigt gäller det att ta vara på tävlingarna innan dess. Det är svårt att träna bara inför ett mästerskap. Det gäller att hitta formen, bibehålla den och jobba vidare, säger Kajsa Kling.

TT