Farnerud: "Saknas en plan B"

Publicerad 2016-06-16

Fotboll. Förre landslagsmannen Pontus Farnerud sågar den svenska insatsen mot Irland och vill se ett klart lyft mot Italien.

Både spelmässigt och taktiskt.

– Du måste kunna överraska. Göra något som italienarna inte känner till. Irländarna visste vad Sverige skulle göra. Så känner jag det, rent spontant, säger han.

Farnerud, med i VM-truppen 2002 och i EM-truppen 2004, var kritisk mot hur landslaget agerade i öppningsmatchen på Stade de France.

Han saknade det mesta.

– Det känns som att det finns en plan A, men ingen plan B. Jag vet inte om Sverige har tränat på en annan uppställning om det låser sig med den uppställningen. Det handlar inte bara om att byta spelare, utan även om att byta system.

– Vänta, vad händer här? Vad gör vi? säger han.

Inget spel för slutspel

Ett lyckat kvalspel är en sak, att prestera i mästerskapet en annan, menar Farnerud.

– Man har sett i kvalet att Sverige har problem att föra matcherna när man ska vara det bättre laget. Det är egentligen något man skulle ha blivit bättre på i kvalet så att man kommer förberedda till slutspelet. Det handlar inte bara om att ta sig till ett slutspel, som det varit snack om. Vill man göra något mer måste man utveckla det lite mer och det har man inte gjort i kvalet.

– Man försvarade hela tiden sin spelidé och spelet, men det var inte tillräckligt och det lyste igenom mot Irland.

Farnerud ger också förbundskaptenen Erik Hamrén och resten av ledarstaben en känga.

– Det måste vara en större tydlighet. Nu vet man hur Italien försvarar och man borde ha vetat om hur Irland försvarar. Det kan inte ha kommit som en överraskning i en så viktig match. Jag köper inte det. Du måste ha nycklar till hur du ska göra.

Vill se Ekdal

TT: Vill du han Albin Ekdal på mittfältet?

– Ja, det vill jag. Jag skulle egentligen vilja ha in tre på mitten, men det vet jag att han (Hamrén) inte kommer att köra.

– Även om Albin trillade omkull på en nattklubb känns det som att han är en spelare Sverige behöver som vi spelar just nu. De bollar Zlatan får på fötterna måste han få i en position högre upp. Det fick han inte mot Irland och då faller han ned och (Marcus) Berg blir för ensam. Vi har heller inte de spelare som kan ta hans plats, som i PSG, när han faller ned.

Farnerud vill ändå vara optimistisk.

– Inget lag imponerar riktigt hittills. Det finns möjligheter för mindre nationer. Jag hoppas och tror att italienarna underskattar Sverige lite.

– Men alla i Sverige måste höja sig.

Toulouse, TT:s utsände