Sevilla redo för "150 000" fotbollsfans

Av:  Mattias Owen/TT

Rangersfans på plats i Sevilla inför onsdagens Europa League-final mot Eintracht Frankfurt.
Rangersfans på plats i Sevilla inför onsdagens Europa League-final mot Eintracht Frankfurt.

Bara 20 000 supportrar kommer att få se Europa League-finalen från läktarplats.

Men bra många fler än så väntas ta sig till Sevilla. Den lokala polisen räknar med uppemot 150 000 Rangers- och Frankfurt-fans på plats i den spanska staden.

Ramón Sánchez Pizjuán-stadion i Sevilla står värd för årets Europa League-final, dit skotska Rangers och tyska Eintracht Frankfurt tagit sig. Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har tilldelat vardera lags supportrar 9 500 biljetter till arenan, som tar knappa 43 000 åskådare.

Trots det väntas en mycket stor mängd supportrar ta sig till Sevilla. Spansk polis har, enligt BBC, tagit höjd för att så många som 100 000 Rangers-fans och 50 000 med Frankfurtsympatier kan befinna sig i den andalusiska staden för att uppleva onsdagens fotbollsfest.

Polisen redo

Enligt Juan Carlos Castro Estevez, som har ansvar för invånarnas säkerhet, är polisen i Sevilla redo för det som väntar.

– Jag är inte alls orolig. Jag upplever att vi kommer att kunna motverka vilket problem som än kommer att uppstå, och givetvis kan det bli en del, säger han enligt BBC.

De supportrar som inte har fått tag i en matchbiljett erbjuds i stället se finalen på storbildsskärm i någon av de två supporterzoner, med kapacitet på över 20 000, som förberetts för vardera lagen.

Borgmästaren: Värsta återstår

När Eintracht Frankfurt tog emot West Ham i semifinalreturen häromveckan rapporterades det om över 30 gripanden efter att lagens supportrar drabbat samman runtom i staden. I början på veckan hade inga allvarliga incidenter mellan supportrar inträffat i Sevilla, uppger nyhetsbyrån AP, men lokala myndigheter väntar sig att det värsta ännu återstår.

– Vi behöver bästa möjliga samordning mellan lokal och statlig polis för att så gott det bara går minska riskerna som medföljer en sådan här anhopning av supportrar, säger Sevillas borgmästare Antonio Muñoz.

För Eintracht Frankfurt – som senast vann dåvarande Europacupen 1980 – och Rangers – mästare i Cupvinnarcupen 1972 – är det inte bara en flera årtionden lång titeltorka i Europaspelet som kan ta slut på onsdagen. Vinnaren ges dessutom en plats i nästa säsongs Champions League.

Publisert: