Mollén VC-trea – trots kartmiss och diskning

Av:  Anton Johansson/TT

August Mollén blev trea i Borås.
August Mollén blev trea i Borås.

August Mollén trodde han var diskvalificerad bara minuter innan finalen.

Sedan blev han trea i herrarnas knockoutsprint i orientering i Borås – trots en kartblunder.

På damsidan vann Tove Alexandersson ännu en gång.

Det blev en minst sagt händelserik dag för August Mollén. Han hade imponerat på gatorna i Borås och vann sin semifinal i knockoutsprinten. Men länge trodde han att han inte skulle få springa finalen.

Mollén diskvalificerades efter semifinalen tillsammans med tre andra löpare. Löparna sprang igenom en häck, som först bedömdes vara otillåtet att göra, men sedan ändrades beslutet och Mollén fick reda på att han skulle få springa finalen fem minuter innan start.

– Det var bara att jogga bort till starten och börja springa. Jag hann bli lite frustrerad, säger han.

Fel håll

Någon optimal start på finalen blev det inte heller. Mollén trodde att han hade fått fel karta till en början, men i själva verket hade han sprungit med kartan vänd åt fel håll i en och en halv kontroll.

– Sjukt klantigt, det var bara att hänga med resten ett tag och hoppas att det skulle bli rätt, säger han.

Till slut gick det dock vägen för Mollén som spurtade hem en tredjeplats.

– En väldigt jämn finish. Skönt att man kunde klara av det.

Schweizaren Matthias Kyburz vann före Tim Robertzon, Nya Zeeland. Martin Regborn, det andra blågula inslaget i finalen, slutade femma.

Taktisk Alexandersson-seger

Efter torsdagens individuella sprint, där Tove Alexandersson vann, var det dags för en ny segerchans. Efter en dag med kval och semifinaler stod det klart att hela fyra av de sex platserna i damernas final i knockoutsprint gick till svenskor.

Där var Tove Alexandersson starkast.

Den svenska stjärnan tampades länge med brittiskan Megan Carter Davies. Brittiskan skaffade sig tidigt i loppet en lucka efter att ha gjort ett eget vägval, men ju närmare mål duon kom desto mer växlade Alexandersson upp. Svenskan lyckades dra ifrån framåt upploppet och springa i mål fyra sekunder före Carter Davies.

– Jag fick jaga och tog meter för meter under hela banan. Sen när jag väl kom i kapp avvaktade jag lite, sen såg jag att det bara var löpning kvar och ingen avgörande orientering och då la jag in ett ryck och gav precis allt jag hade, säger Alexandersson.

Andrine Benjaminsen, Norge, slutade trea. Lina Strand blev fyra, Karolin Ohlsson femma och Hanna Lundberg sexa.

– Jag har gjort det jag skulle hela dagen, jag är supernöjd, säger Alexandersson.

På söndag tävlas det i sprintstafett i Borås.

Publisert: