Kritiken: Bästa offensiva spelarna byttes ut

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2021-11-14

Janne Andersson.

Landslaget behövde ett segermål.

Men när det drog ihop sig till forcering hade Emil Forsberg, Dejan Kulusevski och Alexander Isak bytts ut.

Kritiken kom omgående – främst kring bytet av Forsberg.

– Han började hänga lite. Han kanske hade 5-10 minuter till i sig, men jag ville göra bytet samtidigt med Kulusevski eftersom vi bara får göra byten vid tre tillfällen, säger förbundskapten Janne Andersson.

In i det sista hade landslaget chansen att lyckas, att bjuda på en av den svenska landslagsfotbollen största kvalbedrifter – att slå världslaget Spanien i Spanien.

Det var nära. Eller nära och nära. Det hade krävts ett mål för att nå VM.

Chansen fanns så länge det stod 0–0 – och det gjorde det in i det sista – men den togs inte.

– I dag tycker jag att vi kunde ha varit värda lite mer. Man kan göra bra matcher och ändå förlora. Vi hade inte riktigt marginalerna med oss. Det känns surt, säger Andersson.

Alvaro Morata dödade allt hopp med sitt segermål med fyra minuter kvar av ordinarie tid.

”Inte hela vägen fram”

Det i ett läge när Sverige hade behövt peta in en boll för att snuva Luis Enriques gäng på gruppsegern och direktplatsen i VM-slutspelet nästa höst.

– Jag kan inte klandra spelarna på något sätt. Vi skulle ha kunnat få med oss lite mer, men vi visade ännu en gång att vi håller mot de bättre lagen. Jag tycker vi genomför det jättebra. Vi kom inte hela vägen fram, säger Andersson.

– Man kan fundera på vad som hänt i åtta matcher. Vi kan gräma oss att vi hade tolv avslut mot Georgien, men det gäller att dra lärdomar från de matcherna vi spelar.

– Hela tiden utvecklas man som lag och lär sig nya grejor och det ska spelarna ha heder av.

Anderssons val att ta ut både Dejan Kulusevski och Emil Forsberg fick snabbt omfattande kritik lite varstans och inte minst i de sociala mediernas flöden.

Satsade på friska ben

Andersson förklaring till bytet av Forsberg:

– Han har inte spelat så många 90-minutersmatcher den senaste tiden och det här var hans andra på tre dagar. Han började hänga lite. Han kanske hade 5-10 minuter till i sig, men jag ville göra bytet samtidigt med Kulusevski eftersom vi bara får göra byten vid tre tillfällen.

– Vi började få lite slagsida och ville ha in friska ben.

Med 17 minuter kvar kom Zlatan Ibrahimovic in, Isaks bekostnad.

Mot slutet fick även Martin Olsson speltid.

– Sista forceringsfasen var att komma till inläggsspel och därför tog vi in Olsson, som kanske har den bästa inläggsfoten.

– Zlatans starka sida är i straffområdet när vi har bollen. Tanken var att sätta bollar på honom, säger Janne Andersson.

”Får se hur det blir”

På tisdag kväll blir det helt klart vilka tolv nationer som spelar playoff.

– Det är den chansen. Jag har inte tittat på vilka lag vi kan få möta. Vi får se när det kommer till lottningen. Vi får se hur det blir, helt enkelt.

– Jag hoppas och tror att vi kan få resultaten med oss. Dagens match ger mig mersmak, att vi kan anpassa och göra bra matcher mot de bästa nationerna, säger Janne Andersson.