Nytt publikrekord i Barcelona-kross: "Magiskt"

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2022-04-22

Barcelona är nära Champions League-finalen.

Barcelona vann det första av två semifinalmöten i Champions League med Wolfsburg inför ny rekordpublik. 5–1 på hemmaplan gör att det katalanska storlaget står med en fot i finalen.

– Jag bara njöt hela matchen, säger Fridolina Rolfö till TT.

För två år sedan skickade Fridolina Rolfö ut Barcelona ur Champions League genom att göra Wolfsburgs segermål i semifinalen.

På fredagskvällen möttes lagen igen, men nu med Rolfö på den andra sidan. Inför ännu en rekordpublik kunde Barcelona ta revansch och för första gången besegra det tyska storlaget – och det med besked.

Redan när spelarbussen anlände till Camp Nou hade folkmassan samlats för att ta emot världens just nu hetaste fotbollslag. När laget spelade mot Real Madrid i kvartsfinalen sattes det nya världsrekordet för publik på en damfotbollsmatch. 91 553 hade tagit sig till Camp Nou, där herrlaget spelar alla sina hemmamatcher.

Rekord igen

Det rekordet slogs i semifinalen. 91 648 personer hade tagit sig till arenan för att se de spanska mästarna jaga fler titlar.

– Det var verkligen helt fantastiskt. De är helt fantastiska, alla supportrar och människor. Det blir magiskt när man hör att de sjunger och skriker hela matchen. Det ger en sådan energi, det är något jag aldrig upplevt förut, säger Fridolina Rolfö till TT.

Damlaget spelar i vanliga fall på Johan Cruyff-stadion med en kapacitet på 6 000 åskådare.

Två minuter var allt som krävdes innan hemmapubliken fick jubla – första gången.

Efter att en frispark på egen planhalva landat hos Aitana Bonmatí kunde mittfältaren själv driva upp bollen förbi Wolfsburgförsvaret och in bakom Almuth Schult i målet.

Det var startskottet för en drömhalvlek för Barcelona och en mardröm för Wolfsburg.

4–0 i halvlek

Caroline Graham-Hansen dribblade sig in i perfekt skottläge och rullade in 2–0 innan klockan ens tickat upp till tio spelade minuter. Medan Barcelonaspelarna firade tog Schult ett allvarligt samtal med sina medspelare.

Men det verkade inte hjälpa. Innan halvleken var över hade Jenni Hermoso och Alexia Putellas utökat hemmalagets ledning till 4–0.

– Det spelarna gjorde var nästan perfekt. Den första halvleken är en av de bästa vi gjort den här säsongen, säger Barcelonatränaren Jonatan Giráldez.

Fridolina Rolfö håller med.

– Jag trodde nog att det skulle vara lite jämnare. Men vi gjorde en otroligt bra match och de hade inte sin bästa. Det blev stora ytor som vi kunde utnyttja.

Det kunde ha blivit 5–0 kort in i den andra halvleken, men målet dömdes bort för offside.

Wolfsburg fick till ett tröstmål. Efter en lång videogranskning signalerade huvuddomare Sandra Braz Bastos att Jill Roord var onside. Nederländskan fick därmed fick fira sin 25:e födelsedag med att sätta 1–4 med 20 minuter kvar av ordinarie matchtid.

”Något jag drömt om”

Men det var Barcelona som fick det sista ordet. Lagkaptenen Alexia Putellas satte iskallt slutresultatet 5–1 från straffpunkten, hennes tionde mål i Champions League denna säsong.

Nu står bara ett returmöte i Tyskland mellan Barcelona och en finalplats. I en eventuell final väntar Lyon eller Paris SG.

– Vi har gjort en helt fantastisk säsong där vi har presterat på världsklassnivå. Det känns knappt som att något kan stoppa oss, säger Rolfö.

Till skillnad från flera av lagkamraterna, har Fridolina Rolfö aldrig vunnit Champions League.

– Det är något jag drömt om. Jag stod där för två år sedan i final mot Lyon och ville så gärna, men snubblade på målsnöret. Så att vinna nu skulle betyda jättemycket.