Oron för Duplantis: Tajmingen

Anders Wallin/TT

Publicerad 2024-02-21

Armand Duplantis. Arkivbild.

Tuff säsongstart med blygsamma höjder i Astana och Uppsala.

Förklaringen: Armand Duplantis har varit för snabb – och inte fått till tekniken.

– Tajmningen har inte varit där till 100 procent, säger Kajsa Bergqvist, friidrottens förbundskapten, inför stjärnans tävling i Frankrike på torsdag.

5,80 i Astana följdes upp med 5,92 i Uppsala. Armand Duplantis två första tävlingar bjöd på låga höjder — och var den sämsta säsongsstarten sedan 2019.

Efter resultatet i Uppsala uttryckte stavhoppsstjärnan sin oro inför fortsättningen av säsongen, som bland annat innehåller inne-VM i Glasgow 1-3 mars, EM i Rom 7-12 juni och OS i Paris 1-11 augusti.

Fundersamheten handlade i grunden om ansatshastigheten.

24-åringen menar att ”fart alltid är positivt” men att problemet har varit andra detaljer.

”Extremt hög nivå”

– Han har inte fått ordning på det han kände i början av säsongen; tekniken i kombination med stavarna, säger Bergqvist.

– Det är inte bara att gå in och hoppa 6,24 och det tror jag är bra för alla som följer honom att förstå. Även för ”Mondo” är det en extremt hög nivå som ingen har eller har haft i världshistorien, även för honom krävs det att allt stämmer.

Friidrottens förbundskapten säger dock att hon inte är orolig för fortsättningen av säsongen, trots att världsrekordhållaren bara har 5,92 meter som säsongsbästa.

– Det låter som att han har hittat det, säger hon och berättar kort om ett samtal med Duplantis mamma och tränare Helena.

Den lugna känslan delas också av Oscar Janson, som hade svenska utomhusrekordet på 5,87 i 14 år och tidigare tränade med Duplantis – som tog rekordet ifrån honom 2017 – i Uppsala.

– Han har bra grundsäkerhet i sin hoppning, och det gör det lättare att få högre resultat, säger han.

– Det kanske inte har blivit så högt som man har förväntat sig men han har blivit snabbare. I Uppsala hade han 10,4 meter per sekund i ansatshastighet.

Svårt med alla rörelser

Vad blir svårare när man är snabbare?

– Det är svårt att hinna med alla rörelser. I stav måste alla tekniska moment hinnas med för att överföra fart till höjd.

Hur hittar man tillbaka till sina ”vanliga” höjder?

– Det är bara att försöka tänka på de grundläggande detaljerna, inte på resultaten utan bara på vad man ska göra, så att man inte blir stressad, säger Janson som fortfarande är aktiv och planerar att hoppa på veteran-VM i augusti i Göteborg.

För Armand Duplantis väntar härnäst Renaud Lavillenies gala i franska Clermont-Ferrand på torsdag.