Dagens namn: Simon, Simone

Svensk drömöppning efter mardrömsstarten

Publicerad 2023-12-26

Svenskt kramkalas och lettiskt depp. Filip Bystedt har gjort 4–0 och svenskarna får jubla över ännu ett mål inför ett utsålt Scandinavium.

Det började som en mardröm och ett matchstraff efter 25 sekunder.

Men Sveriges JVM-premiär i Göteborg mot Lettland slutade som en dröm.

En enkel seger med 6–0 och ett powerplayspel som gav lite drygt tre mål.

Lite drygt? Jo, förutom tre mål i numerärt överläge kom ett under en avvaktande utvisning.

Ett framgångsrikt spel i numerärt överläge kan bli guld värt i en kort turnering som junior-VM.

– Vi har bra pucktempo, då öppnar det sig och vi kan skjuta, sade Linköpingsforwarden Filip Bystedt som gjorde ett i numerärt överläge och ett under den avvaktande utvisningen.

Men starten för Juniorkronorna var mardrömslik i ett utsålt Scandinavium.

Bara 25 sekunder hade spelats när Skellefteåbacken Elias Salomonsson fick matchstraff för en boarding.

Men svenskarna red ut stormen under ett fem minuter långt numerärt underläge.

Tre raka i powerplay

Sedan visade de blågula spelarna hur powerplay ska spelas.

Skellefteås succéback Axel Sandin Pellikka laddade och sköt – Malmös Anton Wahlberg styrde in 1–0.

Filip Bystedt sköt 2–0 på ett direktskott.

Båda målen i första perioden kom i powerplay. Det fortsatte i andra när Jonathan Lekkerimäki, Örebros forwardsstjärna, klappade in 3–0.

Och så fyllde Bystedt på till 4–0 under en avvaktande utvisning.

Scandinaviumpubliken (11 512) njöt – och tjöt.

– Magiskt, man hör dem hela tiden, fantastiskt, sade Bystedt om publiken.

I den tredje perioden blev det också två svenska mål – nu fem mot fem – genom Felix Unger Sörum, Leksand, och Lekkerimäki som gjorde sitt andra.

– Helt okej, jag hade många skott så skönt att två gick in i alla fall, sade Lekkerimäki till SVT efter segern.

Han var nöjd med hur Sverige hanterade premiärmatchen.

– Vi spelar som ett lag, det är en tuff start med ”femman” och sen krigar vi igenom matchen.

Hävelid höll nollan

Sverige jagar tidernas tredje titel i junior-VM och har tillsammans med USA utmålats som huvudfavoriter inför.

14 av spelarna var med när det blev guld i U18-VM förra våren, då besegrades USA i finalen.

Den gången förlorade Sverige mot Lettland i öppningsmatchen.

Nu hade svenskarna lärt läxan och trots den tuffa starten med matchstraffet gick det sedan som på räls.

Förutom det framgångsrika spelet i numerärt överläge fick också målvakten Hugo Hävelid, som JVM-debuterade, hålla nollan.

Målvaktssidan har av många experter beskrivits som Sveriges svaghet.

Sverige har en vilodag innan Tyskland väntar på torsdag.