OS-mästarens coronavarning: "Är inget skämt"

TT

Publicerad 2020-03-23

Cameron van der Burgh har drabbats av coronaviruset. Arkivbild.

Han är en 31-årig tidigare OS-guldmedaljör i simning.

Trots det vittnar sydafrikanen Cameron van der Burgh om allvarliga symptom på grund av coronaviruset.

"Hälsan kommer först – covid-19 är inget skämt!", skriver han på sociala medier.

Cameron van der Burgh slutade med professionell simning så sent som 2018 och är fortfarande i god form. Trots det drabbades den meriterade simmaren – som bland annat vann OS-guld i London 2012 – hårt av det nya coronaviruset.

Nu varnar han andra och uppmanar aktiva idrottare att vara försiktiga, med tanke på att OS alltjämt är planerat att hållas i sommar.

"Jag har kämpat med covid-19 i 14 dagar nu. Det är det överlägset värsta viruset jag har haft, trots att jag är en frisk individ med starka lungor (ingen rökning/sportar), lever ett hälsosamt liv och är ung (den del av befolkningen som är minst i riskzonen)", skriver van der Burgh på Twitter.

Han säger att de allvarligaste symptomen som feber har lättat men att han fortfarande dras med stor trötthet och har en hosta som han inte blir av med. En promenad innebär att han känner sig helt utmattad i flera timmar.

"Idrottare kommer att fortsätta att träna då det inte kommer något klart besked om OS och utsätter sig därmed för en onödig risk. De som faktiskt får viruset kommer att försöka skynda sig tillbaka i form och troligtvis förvärra skadan eller förlänga återhämtningstiden. Snälla ta hand om er!", skriver han.