Stenson förtegen om kravet: "Kan inte avslöja"

Av:  Ingela Ahlberg/TT

Henrik Stenson. Arkivbild.
Henrik Stenson. Arkivbild.

Ett stort samtalsämne inför veckans majortävling i golf, PGA-mästerskapen, har varit den nystartade LIV-touren. Den svenske stjärnan Henrik Stenson fick bemöta uppgifterna om att han tvingades avstå spel på touren för att få bli Ryder Cup-kapten.

– Vad som står i kontraktet kan jag inte avslöja, säger han.

Mer än så kommenterade inte Stenson LIV-touren under presskonferensen inför veckans tävling.

I juni ska den första tävlingen på den nya penningstinna golftouren spelas. Touren, som stöttas ekonomiskt av Saudiarabien, kritiseras för att vara ytterligare ett idrottsevenemang som är tänkt att tvätta rent Saudiarabiens dåliga rykte när det bland annat gäller mänskliga rättigheter.

Inlett uppdraget

Touren är också kontroversiell eftersom man vill locka stjärnor från de två stora tourerna PGA-touren och Europatouren. USA-touren har redan satt ner foten och kommer inte att tillåta att deras spelare även spelar på LIV-touren. Det finns olika uppgifter om hur Europatouren tänker göra – säga nej till alla spelare eller ta individuella beslut när spelare ansöker om att få spela LIV-touren.

Stenson har i alla fall inlett sitt nya uppdrag som kapten för Europas Ryder Cup-lag, trots att tävlingen går först nästa höst.

– Det är en kul process och en stor ära att bli kapten och leda det europeiska laget september nästa år, säger Stenson.

– Jag är ju fortfarande aktiv som spelare och det här uppdraget kommer att ta mycket tid. Men det är bara roligt. Man får energi när man gör saker som man gillar.

”Ett tag sen senast”

46-åringen har inte haft någon större lycka i sitt eget golfspel hittills i vår, hans enda topp 15-resultat i år kom i New Orleans i april då han blev 14:e. Men han hoppas hitta gammal god form i PGA-mästerskapen. Han har två tredjeplatser, en fjärdeplats och ytterligare två topp tio-resultat i den amerikanska majorn.

– Tävlingen har en stil som passar mig, då betoningen ligger på att nå fairway och greener. Det är det som varit en del av min styrka genom åren, säger han.

– Förhoppningsvis kan det bli en bra vecka och jag skulle verkligen älska om jag kunde ge mig chansen till ett bra resultat. Det var ett tag sedan senast.

Stenson är tillsammans med Alex Norén de enda svenskarna i tävlingen.

Publisert: