Lagkapten Forsberg: "Älskar att vara här"

Av:  Henrik Skiöld/TT

Emil Forsberg.
Emil Forsberg.

Vältalig, trygg i sig själv och sedan länge en av de spelare andra i landslaget ser upp till.

Emil Forsberg trivs med rollen som lagkapten för den nya generation som tar för sig och som ska ta över.

– Jag älskar att vara här och jag är här så mycket jag bara kan.

Forsbergs popularitet har ökat påtagligt på senare år – och då inte bara för hans prestationer i mästerskapen och i kvalmatcher.

Han har helt klart vunnit de blågula supportrarnas gunst. Dessutom har han, i synnerhet sedan EM-slutspelet förra sommaren, klivit fram som en av truppens främsta ledargestalter.

– Kärleken känner man och det är därför man vill prestera för Sverige och göra alla stolta, säger han.

”Växt in i det mer och mer”

På sikt kan förbundskaptenen Janne Andersson få ett problem på halsen. Det kan bli svårt att plocka lagkaptensbindeln av 31-åringen, den han hade mot Slovenien, Norge och på nytt bör i söndagens returmöte på Ullevål i Oslo,

Forsberg leder på planen. Han är en också utmärkt företrädare för landslaget utanför den, inte minst på de presskonferenser det ligger i hans roll att delta i inför landskamper.

– Jag har spelat i landslaget i sju år och jag har alltid älskat det lika mycket. Jag känner att jag har växt in i det mer och mer. Man blir mer trygg i sig själv, i sin roll i och med att man lär känna alla personer runt omkring.

– Jag älskar att vara här och jag är här så mycket jag bara kan. Vi har så roligt tillsammans och vi har en så fantastisk sammanhållning. Det gör att man brinner lite mer för något. Det är viktigt att behålla det. Där har jag ett stort ansvar, säger han.

Fixade ledighet

Forsberg utsågs efter EM till en av vicekaptenerna bakom ordinarie Victor Nilsson Lindelöf.

– Jag känner stort förtroende från Janne och allihopa. Då försöker man ta vara på det och även hjälpa de yngre som kommer in. Jag vet själv hur det var i början, när man var ung och kanske inte vågade fråga om allt. Det är viktigt att det finns folk att fråga. Det jag lärde mig då tar jag med mig nu. Vi tappade många ledare efter EM och jag försöker vara en bra förebild på och vid sidan av planen.

Han för truppens talan i relationerna med landslagsledningen. På deras begäran bad han om extra ledigt på fredagen.

– Man har en dialog, många har familjen här och kan man få några timmar att komma loss och träffa barn, mamma eller pappa eller vem det nu är kan det vara viktigt att få rensa skallen lite och tänka på annat.

Ett initiativ Janne Andersson uppskattade:

– Det är bra att samla energi på olika sätt, säger han.

Redo för 90 minuter

Forsberg vilade mot Serbien i torsdags, men startar mot Norge och tror att han är redo för 90 minuter.

Det har inte alltid varit fallet. Flera gånger har han bytts ut av Andersson.

– Frågar du spelare vill de alltid spela, för mig handlar det alltid om att kunna ”maxa” hela tiden. Vi är inte alltid överens om vi ska byta i 60:e eller 70:e och så där eller spela 90 som mot Slovenien.

– Vi är helt överens om att han skulle börja på bänken i torsdags och han kan nog spela 90 i morgon. Vi får se, säger Andersson.

Norge vann med 2–1 på Friends arena i söndags. Forsbergs bedömning är att förutsättningarna är goda för svensk revansch i Nations League på söndagskvällen.

– Gör vi rätt saker som lag, följer matchplanen som vi satt upp, har vi möjligheten att vinna matchen. Det är sista matchen för säsongen, vi kommer att kräma ut allt vi har ur våra kroppar, säger han.

Publisert: