Från Rio till Tokyo – vägen till ett nytt silver

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2021-08-06

Det blev inget historiskt guld utan ett nytt silver.

Men Peter Gerhardsson har hyllats för hur han förändrat damlandslagets spel sedan han tog över 2016.

Från Rio till Tokyo.

Så här har resan mot VM- och OS-medaljerna sett ut.

+ Tokdefensiv gav sensationellt OS-silver

Ett tappert Sverige förlorar OS-finalen mot Tyskland 2016 med 1–2. Silvret är ändå en stor skräll och frukten av att förbundskapten Pia Sundhage bytt taktik mitt under turneringen. Framgångsreceptet blir inte en offensiv gladfotboll som tanken var, utan ett järnförsvar blandat med vassa kontringar och iskyla i straffavgörandena mot USA i kvartsfinalen och mot Brasilien i semin.

+ Gerhardsson tar över

Den 29 november 2016 presenteras efterträdaren till Pia Sundhage, vars kontrakt skulle gå ut efter EM 2017. Näste förbundskapten blir Peter Gerhardsson.

– När man går in i sådant här vill man vinna, säger Gerhardsson.

+ Första veckan på jobbet – det nya känns direkt

Peter Gerhardsson får en bra start på jobbet med seger i sin första landskamp, 2–0 i VM-kvalet borta mot Kroatien. Regnet forsar ner i Varazdin och på en klafsig leråker till fotbollsplan läggs grunden för Peter Gerhardssons framtida smeknamn: ”Rain man”.

Från start är det tydligt att försvaret fortsatt är viktigt, men att Sverige ska hitta en annan väg till framgång.

– Han vill spela en ny fotboll. Mycket aggressivitet i försvarsspelet och viktigt att vinna tillbaka boll, kommenterar mittfältaren Caroline Seger.

+ Kvalsuccé – VM-biljetten säkras

Sverige gör inget prickfritt VM-kval och förlorar bland annat mot Ukraina borta. Men tack vare seger i sista matchen borta mot Danmark – Sofia Jakobsson blir segerskytt – är ändå gruppsegern och VM-biljetten i hamn.

+ Gerhardssons drag överraskar alla

När VM 2019 sparkar i gång är inte Sverige någon stark medaljkandidat. Laget går dock enkelt vidare från grupp F efter segrar mot Chile (2–0) och Thailand (5–1) och i gruppfinalen mot USA ger Gerhardssons sedan journalisterna något att tänka på genom att byta ut halva startelvan. Ett orutinerat Sverige förlorar med 0–2, men det rör inte förbundskaptenen i ryggen.

– Vi vet att vi har en åttondelsfinal på måndag som är den absolut viktigaste, säger Gerhardsson.

+ ... och det betalar sig

Gerhardssons luring betalar sig och i åttondelsfinalen kan ett utvilat Sverige besegra Kanada efter mål av Stina Blackstenius och straffräddning av Hedvig Lindahl. Tvärtemot nästan alla förhandstips slår man sedan Tyskland i kvartsfinalen med 2–1 – Sveriges första mästerskapsseger mot tyskorna på 24 år. Det innebär samtidigt att OS-platsen i Tokyo är klar.

+ Fischers stenhårda bronsskalle

Det blir en sur svensk förlust i semifinalen mot Nederländerna, efter förlängning. Men i matchen om tredjepris mot England krigar ett tröttkört Sverige till sig bronsmedaljen efter 2–1. Nilla Fischer blir stor hjälte när hon nickar undan en boll på mållinjen på tilläggstid.

+ Pandemin ger talangerna extra tid

Coronapandemin lamslår världen i början av 2020 och OS i Tokyo skjuts fram ett helt år. Under tiden vinner Sverige sin EM-kvalgrupp före främsta utmanaren Island och får samtidigt ett år extra för att spela in framtida stjärnor som Filippa Angeldahl och Hanna Bennison.

+ Stora styrkebeskedet – välter nästan giganten

Bara ett par månader före OS-premiären kommer en första antydan till att Sverige har något stort på gång. Det är bara en träningslandskamp, men på Friends arena är Sverige bara en tveksamt dömd straff från att bli det första laget sedan januari 2019 att besegra USA. 1–1 slutar matchen.

– Vi fick den här ytterligare känslan att vi kan rå på dem, säger Gerhardsson efteråt.

+ Sverige kör över giganten i OS-premiären

USA kommer till Japan med 44 raka landskamper utan förlust. Så när Sverige kör över världsettan fullständigt, och vinner premiären på Tokyostadion med 3–0, är det en bomb i fotbollsvärlden. I ett nafs tar Sverige över OS-favoritskapet från amerikanskorna.

+ Till semifinal med VAR-hjälp

Hemmanationen Japan är något helt annat än Peter Gerhardsson ställts mot tidigare. Med kvickhet, teknik och passningsskicklighet skapar japanskorna stora problem för Sverige. Men en Sina Blackstenius i sitt livs form fixar det viktiga 2–1-målet och Kosovare Asllani sätter avgörande 3–1 på straff, efter VAR-granskning, för att säkra segern.

+ Rolfö skjuter Sverige till OS-final

I gruppspelet hade Sverige besegrat Australien med 4–2, och är klar favorit också i semifinalen. Men det blir en riktig nagelbitare i Yokohamas höga luftfuktighet, med få ytor och knappt några öppna lägen. Avgörandet kommer i början av andra halvlek när Fridolina Rolfö utnyttjar målvakten Teagan Micahs obeslutsamhet för att sätta matchvinnande 1–0 på en retur.

+ Straffdrama när Sverige förlorade finalen

Efter 1--1 vid full tid avgjordes OS-finalen på straffar. Hedvig Lindahl räddade två straffar men när Kosovare Asllani, Anna Anvegård, Caroline Seger och Jonna Andersson missade sina fick Kanadas Julio Grosso chansen att avgöra.

Lindahl var visserligen på straffen men lyckades inte hålla den utanför Sveriges mål – och därmed slutade Tokyo med samma medaljvalör som i Rio de Janerio: silver.