Drömmen: EM-spel med stjärnsystern

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2022-03-27

Knäskadan gjorde att hon lämnade Roma.

Nu laddar Andrine Hegerberg om på Hisingen – och hoppas på EM tillsammans med systern Ada i sommar.

– Det är en morot, absolut, säger den norska Häcken-stjärnan.

Ada Hegerberg – flera gånger framröstad som världens bästa fotbollsspelare – gör comeback i landslaget redan i april.

Men även storasystern Andrine hoppas få spela i de norska färgerna igen under våren.

Norskan spelade fyra säsonger i dåvarande Göteborg FC 2013–2016, men flyttade sedan vidare till Birmingham City, Paris Saint-Germain och till sist Roma.

En knäskada på träning i början av förra året fick henne dock att återvända till damallsvenskan och Göteborg. Roma ville ha henne tillbaka i spel betydligt snabbare än vad hon själv var beredd att chansa med.

– Ja, det fick man ju känna på, den pressen. Men samtidigt var jag på det klara med att jag skulle hålla mig kall tills det kändes bra för mig själv. Ett år är lång tid, men jag ville inte riskera något, säger Andrine Hegerberg till TT.

– Nu fick jag i stället mycket tid till att bygga upp fysiken och förbereda mig både fysiskt och mentalt på att komma tillbaka.

Späckat schema

Hegerberg har hunnit få en del speltid redan under försäsongen, bland annat i svenska cupen.

Redan i höstas fick hon dock ett smakprov av sin gamla klubb, numera i Häckens färger, i samband med att hon reste till Göteborg för att se systern Ada och hennes Lyon.

– Ja, syrran gjorde ju comeback på Bravida. Då var jag här och kollade, säger hon om Champions League-matchen, som Lyon vann med 3–0.

– Häcken är ju ett lite annat lag nu så klart, men de gjorde en bra match. Åtminstone i första halvlek. Sedan är det förstås svårt att bedöma ett lag på bara en match mot just Lyon.

Häcken kliver in i damallsvenskan på söndagen, borta mot Umeå IK. På grund av sommarens EM i England väntar ett intensivt schema under våren, med 15 omgångar fram till mitten av juni och dessutom cupfinalen mot Rosengård.

Det finns alltså gott om chanser att övertyga Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren.

Mästerskapet lockar, medger Andrine Hegerberg, trots att hon inte heller har spelat för landslaget sedan systern Ada tackade nej 2017.

– Jag tackade aldrig nej och nu när jag har varit skadad har jag haft bra kontakt med landslaget, säger Andrine Hegerberg.

– Det var länge sedan jag och Ada spelade ihop. Oavsett vad som händer är det en jättekul och lång säsong här i Häcken. Men det är en morot, absolut.

”Klok spelare”

Häcken tog sig till det historiska första gruppspelet i damernas Champions League i fjol, men var till slut chanslöst i kampen mot Rosengård om SM-guldet.

Jämfört med i fjol har dessutom landslagsspelare som Stina Blackstenius (Arsenal), Filippa Angeldahl (Manchester City) samt Julia Zigiotti Olme och Emma Kullberg (båda Brighton) försvunnit.

Med många nya spelare i truppen kan värvningen av Andrine Hegerberg bli extra viktig, tror Häckentränaren Robert Vilahamn.

– Hennes erfarenhet kommer att bli viktig för oss tror jag. Hon är en duktig fotbollsspelare, en bra ledare och en klok spelare, säger han.

– Hon har pendlat lite i prestationen den senaste tiden, det är nog för att hon har kommit tillbaka från skada. Men henne kommer vi att ha mycket vinning av.