Rüdiger: "När ska det här få ett slut?"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Antonio Rüdiger. Arkivbild.

Tottenham agerar efter rasismen mot Antonio Rüdiger.

Klubben utreder händelsen – samtidigt som Chelseabacken fördömer påhoppen som fortsätter att skaka fotbollsvärlden.

"När ska de här dumheterna få ett slut?", skriver han på Twitter.

Det var i ligamatchen mot Tottenham som Chelseas tyske mittback fick rasistiska tillmälen riktade mot sig efter en duell med Son Heung-min. Sydkoreanen fick rött kort och Rüdiger vittnade om att han blivit utsatt för apgester från hemmaklacken.

Efteråt uppmanade han Tottenham att hitta och straffa de skyldiga, och fotbollsklubben har lovat att vidta "starkast möjliga åtgärder" mot de skyldiga.

Vänt sig till regeringen

Samtidigt har spelarfacket (PFA) bett den brittiska regeringen att göra en rejäl genomlysning av problemet.

"Jag hoppas verkligen att de skyldiga kommer att hittas och straffas så snart som möjligt. Med en så modern arena som Tottenham Hotspur Stadium, med massor av tv- och övervakningskameror, måste det vara möjligt. Om inte så måste det finnas vittnen som såg och hörde vad som hände. Det är bara så sorgligt att rasism fortfarande existerar 2019”, skriver Rüdiger på Twitter.

En talesperson för regeringen fördömer rasismen och säger:

"Rasism av det här slaget har inget att göra i fotboll eller någon annan stans. Vi måste konfrontera detta avskyvärda beteende".

Men regeringen kommer inte att vidta några åtgärder i nuläget. Däremot lovar talespersonen att de ska stötta och bevaka fotbollsorganisationernas arbete mot rasism. Han säger också att regeringen inte utesluter att kliva in och försöka reglera problemet om det visar sig behövas i framtiden.

Det är den andra rasismskandalen i Premier League på kort tid. För bara ett par veckor sedan greps en Manchester City-supporter för rasistiskt beteende i Manchesterderbyt mot United. Mannen, som misstänkts ha trakasserat Uniteds brasilianske mittfältare Fred, ska senare ha släppts mot borgen i väntan på utredning.

"Måste prata om det"

Den europeiska toppfotbollen har i höst och vinter skakats av en rad rasistiska händelser, där bland annat Romelu Lukaku (Inter) och Mario Balotelli (Brescia) drabbats i italienska Serie A.

"Det är väldigt sorgligt att rasismen fortsätter, men jag tycker att det är viktigt att prata om det offentligt. Annars kommer det att glömmas bort igen om några dagar (som alltid)", skriver Rüdiger.

Chelsea vann matchen mot Tottenham med 2–0.

Publicerad: