TT-Sport

Lewén överlägsen i skicross

TT-SPORT

Stockholm. Det blev passande nog en svensk segrare i den första svenska världscuptävlingen i skicross.

Lars Lewén var överlägsen i den nybyggda banan i Branäs.

– Det känns helt underbart, säger han till TT.

Borlängeåkaren Lewén, 33, har utvecklats till en av Sveriges stora medaljhopp inför OS i Vancouver nästa år, då skicross gör OS-debut.

Segern i värmländska Branäs var hans femte i världscupen, den andra den här säsongen.

Att den kom just i den svenska premiärtävlingen i världscupen, betyder mycket.

– Det är väldigt bra för sporten, det blir ett helt annat genomslag när tävlingen gick på hemmaplan och tv-sändes.

Banan är nybyggd och den enda, hittills, permanenta skicrossbanan i Sverige. En av dem som varit med att bygga banan är Eric Iljans som kraschade i sitt kvartsfinalheat på tisdagen.

– Banan passar mig. Det är ett himla fint flyt hela vägen. Jag trivdes väldigt bra, hade kul när jag åkte och det gör mycket för att det ska gå fort, säger Lewén.

Lars Lewén har sin bakgrund i den alpina sporten. 2001 började han med skicross och gick över helt till freestylegrenen 2003. Och det är starterna som han är bäst på.

– Det ligger mycket träning bakom det. Jag har alltid varit startsnabb, var det även i alpint, så grunden fanns där när jag började med skicross. Jag tränar mycket explosiv styrka och mycket överkropp. Det behövs för starterna.

I finalen i Branäs var det aldrig något snack om saken. Lewén var snabbast iväg och ingen annan lyckades komma ikapp.

– Jag var otroligt laddad inför i dag. Det känns helt underbart. Och det här var ett bra genrep inför VM. Vi sticker i väg till Japan i morgon, där VM startar 2 mars.

Christopher Delbosco, Kanada, kom tvåa och Michael Schmid, Schweiz, trea i finalen.

Den rutinerade Magdalena Iljans gick också till final. Hon kom i väg som tvåa, men blev omkörd och slutade fyra och sist i finalen. Fransyskan Ophelie David vann före österrikiskan Karin Huttary, som under en period tävlat i det svenska alpina landslaget, och Ashleigh Mcivor, Kanada.

21-åriga Anna Holmlund gick överraskande till B-final, där hon slutade sist. Hon föll på ryggen efter sista hoppet före mål, men klarade sig utan skador. Holmlund blev åtta i sin blott fjärde världscuptävling. Sundsvallsåkaren började som alpin skidåkare, tog ett USM-guld, men valde sedan fotboll och gick fotbollsgymnasiet. Till i år satsade hon på skidor igen, men nu i skicross.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport