TT-Sport

Nilsson ljus i svenskt sprintmörker

TT-SPORT

Skidor. Många svenskar föll i världscupsprinten i Östersund.

Stina Nilsson reste sig, blev trea och visade på nytt att hon är Sveriges största individuella medaljhopp i VM i Falun.

Stina Nilsson var det stora svenska glädjeämnet när sprintåkarna VM-genrepade inför storpubliken i Östersund.

Det kunde inte ens ett fall i kvartsfinalen ändra på. 21-åringen stod på näsan i första uppförsbacken, hamnade sist men lyckades med imponerande skidåkning ta sig vidare.

Det bar till slut hela vägen till final, där Nilsson fick se sig besegrad av norska duon Marit Bjørgen och Maiken Caspersen Falla.

Tredje pallplatsen

Stina Nilsson har varit på pallen i tre individuella världscupsprintar den här säsongen, och kommer till VM i Falun med stora förväntningar på sig. Men snacka VM vill hon inte, trots att det bara är fem dagar bort.

– Det är någonting som jag och min mentala tränare har ganska klart för oss att det finns ett ställe som jag vill vara i, att vara här och nu. Och inte vara på torsdag när det bara är lördag, säger hon.

Men framgången här gör dig tryggare än någonsin inför VM?

– I dag känner jag mig trygg med att det kändes bra i åkningen. Men mer slutsatser än så kan man nog inte dra.

Flera fall

Bakom Stina Nilsson var det en dyster svenskdag. Allra dystrast var Emil Jönssons skada - och därutöver var det flera VM-åkare som föll. Ida Ingemarsdotter hade semifinalplatsen som i en ask när hon ramlade på sista krönet.

– Det var jävligt surt. Jag blev ganska less på mig själv, säger Ingemarsdotter som hade en bra känsla i kroppen.

Samma sak gällde Teodor Peterson, som var på väg mot en topptid i kvalet när han ramlade och missade avancemang. Tungt för Peterson, som hade behövt få köra några tuffa heat inför VM efter att ha famlat efter formen hela vintern.

– Det är loppen jag vill få köra, det är "man mot man"-åkningen som jag saknar. Det är helt klart ett positivt besked ändå, men det hade varit kul att få tävla mer.

På herrsidan var Johan Edin den ende som nådde semifinal, där han diskades. Finn Hågen Krogh, Norge, vann före kanadensaren Alex Harvey.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport