TT-Sport

Tufft kval i skid-VM

TT-SPORT

Skidor. Överlägsen i hemlandet. Men i sin första skidtävling utomlands lyckades inte iranskan Samaneh Beiramie Baher kvala in till VM-loppen i Falun. Det gjorde däremot en jublande glad Chi Chunxue, kinesiskan som vann damkvalet.

Den 23-åriga Teheranbon Samueh Beramie Baher och tre lagkamrater fanns med i onsdagens kvallopp i fristil i VM, fem kilometer för damerna och tio kilometer för herrarna. Över hundra åkare var med i kvalloppen, de tio bästa herrarna och damerna tog sig vidare och får åka de individuella loppen i VM. Samaneh Beirami Baher har vunnit allt hemma i Iran under vintern, men fick nu nöja sig med 24:e plats. Hennes lagkamrat Farzaneh Rezasoltani blev 36:a.

Beirami Baher var 1.10 från att kvala in till VM. Hon var nästan tre minuter efter segrande Chi Chunxue, blott 17 år gammal.

– Jag trodde inte jag skulle vinna, sade segrarinnan.

En iransk åkare kommer att får köra VM-loppen. Seyed Sattar Seyd kom på åttonde plats i herrarnas millopp. Seyd var 1.11 efter segrande bulgaren Stanimir Belomazjev, som tillhör världseliten i skidorientering.

Seyd gjorde mästerskapsdebut i OS i Vancouver 2010, var med även i VM 2011 och 2013 och i OS i Sotji för ett år sedan.

Fjärdeplacerade Lasse Hulgaard såg till att det blir danskt deltagande i VM. Det blir hans tredje raka VM.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport