TT-Sport

Sundby lämnar VM utan individuellt guld

TT-SPORT

Skidor. VM avslutades med en pall helt utan norrmän.

Samtidigt som de norska damerna har dominerat i Lahtis åker de norska herrarna för första gången sedan 1995 hem utan ett individuellt VM-guld.

– Jag är jätteledsen att jag inte lyckas med det jag drömmer om, säger Martin Johnsrud Sundby.

I den mixade zonen är Petter Northug kanske den mest eftertraktade åkaren för presskåren att intervjua efter femmilen.

Men han har inte vunnit - och han pausar plötsligt i en intervju för att lyssna på den kanadensiska nationalsången, och ta av sig mössan.

– Jag tror att han har respekt för oss lite otippade nationer, vi är inte så stora rivaler som till exempel Sverige. Han verkade vara glad för min skull, säger Alex Harvey, som vann herrarnas femmil.

Ustiugov tog femte medaljen

Kanadensaren spurtade hem guldet före ryssen och VM-kungen Sergej Usitugov, som lämnar VM med totalt fem medaljer.

– Jag ville komma tvåa ut från kurvan och när jag lyckades med det visste jag att jag skulle ha en bra chans. Det var en av de enklare femmilarna jag åkt tack vare förhållandena. Och jag hade väldigt bra skidor och bra form, säger Harvey, som tog sitt och Kanadas första individuella VM-guld någonsin.

TT: Vad betyder det här för dig?

– Det är en dröm jag haft sen jag var barn. Det är helt otroligt, det är det mest prestigefyllda loppet så det gör det ännu mer speciellt.

Northug själv räckte inte till. Trots det lätta föret och att det var ett samlat fält innan upploppet lyckades han inte vara med i spurtduellen.

– Det är för dåligt att vi inte tar något individuellt guld, det kan man nästan ha som krav på oss som längskidsnation att vi ska göra, säger Northug som blev åtta.

18 medaljer till Norge

Mest press på sig att fixa det där individuella guldet hade Martin Johnsrud Sundby som var ordentligt missnöjd när VM var slut och han fortfarande står utan.

– Jag gjorde allt jag kunde men jag var chanslös. Jag försökte skaffa mig det försprånget som jag måste ha, men jag lyckas inte. Jag är jättebesviken att jag inte klarar av att vinna, men jag gick verkligen för det, säger Sundby,

Han blev till slut femma i mål, efter att finländaren Matti Heikkinen knipit bronset före britten Andrew Musgrave.

– Jag kom hit med en dröm om att få ett individuellt guld och jag gör ett bra mästerskap med två silver och stafettguld, men jag lyckas inte uppnå min dröm. Nu ska jag deppa några timmar, det är ju trots allt bara idrott, säger han.

Norge blir ändå medaljbäst i VM i Lahtis med totalt 15 medaljer, varav sju guld, tre silver och fem brons. Näst bästa nation blev Ryssland med sex medaljer - två guld och fyra silver.

Lahtis, TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport