Så formas nya NHL-laget

TT-SPORT

Ishockey. De närmaste dagarna kommer ett nytt NHL-lag att växa fram.

Tre svenska världsmästare finns bland de blågula spelare som ryktas kunna hamna i Vegas Golden Knights.

TT berättar vad som gäller när NHL:s 31:a lag, från spelstaden Las Vegas, ska formas.

Det är 17 år sedan NHL senast utökades. Då, till säsongen 2000-01, gjorde Columbus Blue Jackets och Minnesota Wild entré i ligan som då blev 30 klubbar stor.

Nu är det dags för Vegas Golden Knights att bli lag 31.

Natten till den 22 juni kommer Vegas Golden Knights spelartrupp att offentliggöras i samband med årliga NHL Awards i Las Vegas.

Laget får plocka en spelare från varje lag i NHL i en så kallad expansionsdraft.

Tre spelare som var med och tog VM-guld med Tre Kronor i maj ryktas kunna hamna i det nya laget - Marcus Krüger, Chicago, Oscar Lindberg, NY Rangers, och Jonas Brodin, Minnesota.

Deadline på lördag

På lördagskvällen klockan 23 är det deadline för de andra NHL-klubbarna att anmäla till ligan vilka spelare de vill skydda och vilka som ska lämnas tillgängliga för Vegas Golden Knights.

En lista som blir offentliggjord på söndag.

Därifrån kommer den nya klubben att ha hundratals spelare att välja mellan.

Vegas har 72 timmar på sig innan de sent på kvällen den 20 juni ska anmäla till NHL vilka val de gjort och kvällen efter - natten till den 22 juni svensk tid - ska allt offentliggöras.

Låtsasdrafter

Organisationen i den nya klubben, med general managern George McPhee (tidigare i Washington) i spetsen, har jobbat hårt för att förbereda sig för expansionsdraften. Klubbens scouter har fått varsitt NHL-lag tilldelat där de följt spelare för spelare, gissat vilka som kommer att bli tillgängliga och gjort minst sex låtsasdrafter.

– Vi känner till spelarna mycket bättre nu än vi gjorde i september, så det har gjorts förändringar på olika positioner. De spelare vi tror kommer att skyddas har också förändrats efter hur de har presterat, säger McPhee till tidningen Las Vegas Sun.

För Vegas handlar det om att göra smarta, långsiktiga val så att laget kan utmana om tre-fyra år, men ändå hålla en tillräckligt bra nivå direkt.

Laget har tre spelare under kontrakt i dagsläget. Ryske stjärnan Vadim Sjipatjov, 30, från SKA St Petersburg väntas bli en av toppcentrarna i laget. De två andra, kanadensiske centern Reid Duke, 21, och tjeckiske forwarden Tomas Hyka, 24, förväntas få börja i farmarlaget Chicago Wolves.

TT