Guidetti gärna pappa till tre poäng

Fotboll. John Guidetti kan se tillbaka på en omtumlande månad - både som fotbollsspelare och person.

Landslagsstjärnan stormtrivs i sin nya roll.

Den som pappa.

– Det är det bästa som finns, det tror jag alla föräldrar kan säga. Ens barn är det som betyder mest.

Ett kungligt namn fick hon också, dottern som kom till världen några dagar efter VM-kvalstarten mot Nederländerna.

– Min flickvän (Sanna Dahlström) heter Madeleine i mellannamn, därför fick hon (dottern) heta Nellie Estelle. Hade det blivit en kille hade han fått heta Adam, mitt mellannamn, säger landslagsanfallaren.

Alla som blivit föräldrar vet att det gärna vänder upp och ned på livet. Det som har varit har varit. Oåterkalleligt. En ny tillvaro väntar.

– Jag ser upp till min pappa och kan jag vara en hälften så bra pappa som han är jag nöjd. Jag försöker ge så mycket kärlek jag kan. Det är väl inte så mycket uppfostran som gäller än, säger Guidetti.

I rollen som fotbollsproffs ser han bara fördelar att ha blivit pappa.

– Det går bra med fotbollen också. Det går ännu bättre, skulle jag vilja säga. Tjejen tar mycket ansvar, utan henne skulle det inte gå.

– Hon krigar väldigt mycket.

Många i bra form

Guidettis Celta Vigo har hittat formen efter en resultatmässigt tveksam säsongsstart. Fyra raka segrar den senaste tiden.

Den roligaste och mest meriterade? 4-3 mot Barcelona i söndags, förstås.

TT: Och nu ska du helst bli pappa till tre poäng mot Luxemburg på fredag?

– Haha, det hoppas vi. Vi är många spelare som kommer hit och har gjort bra resultat i sina klubblag. Mål och poäng. Det går bra för många lag i ligorna, i Europaspelet. Det är bra stämning och det är många spelare som presterar på hög nivå.

TT: Ni var inte nöjda med det offensiva spelet mot Nederländerna. Hur ska ni gå tillväga nu?

– Först och främst måste vi ta med oss det vi gjorde mot Holland. Vi gick in elva personer som en enhet, jobbade som ett lag och krigade för varje boll. Vi var stabila där bak, samspelta i försvarsspelet hela vägen. Det måste vi fortsätta med.

– I slutet av dagen är det vad allt handlar om. När man pratar om Barcelona pratar man mest om deras anfallsfotboll, men titta på hur de agerar när de tappar bollen och hur de jobbar för varandra i defensiven. Det är det som krävs först, att vi ska sätta det och att vi, när vi får bollen, gör något bra.

Konkurrens från Toivonen

Landslaget - inte minst Guidetti - fick beröm för just försvarsarbetet, den kollektiva arbetsinsatsen och poängen i den tuffa kvalupptakten i september. Men också kritik - inte minst Guidetti - för att offensiven var blek.

Nu har han dessutom konkurrens av en formstark Ola Toivonen som tagit plats i truppen på Emir Kujovics bekostnad. Hur förbundskaptenen Janne Andersson resonerar återstår att se, men att Guidetti och Toivonen fajtas om att starta bredvid Marcus Berg känns troligt.

– Alla som är här är formstarka. Jag gör vad jag kan göra för att försöka påverka att jag ska spela. Jag tycker att jag har gjort det bra i de matcher jag spelat. Vi har fyra duktiga anfallsspelare och får jag spela ska jag göra mitt bästa. Det viktigaste är att laget presterar, laget ska ta tre poäng. Det är det viktiga för mig.

TT

Publisert: