Frankrike tog hem bronset i handbolls-EM

TT-SPORT

Handboll. Frankrike satte punkt för en tio år lång medaljtorka i EM-sammanhang och såg till att fixa bronset genom att slå Danmark med 25-22.

– Hade någon sagt i januari att vi skulle ta OS-silver och EM-brons i år skulle jag tagit det direkt, säger Siraba Dembélé.

Trots att Frankrike egentligen aldrig lämnat världstoppen inom handbollen har det varit ont om medaljer de senaste åren. Senast Frankrike tog en EM-medalj i handboll på damsidan var 2006 - då precis som nu skedde det på svensk mark - och senaste medaljen innan 2016 kom i form av ett silver på VM 2011.

Men i år har det lossnat rejält.

– Det är ett bevis på kvaliteterna vi har i laget, säger förbundskaptenen Olivier Krumbholz.

Firar med öl

Frankrike, som alltså tog OS-silver bakom Ryssland i Rio de Janeiro i somras, fick en riktig drömstart på bronsmatchen i Scandinavium. Det högt stående danska försvaret gav fransyskorna stora ytor att stega mot mål på, och Frankrike kunde rycka ifrån till 5-0 under matchens sex första minuter.

Danmark fick bättre styr på spelet efterhand. Ställningen i paus var 14-9, men det avståndet krympte stadigt under den andra halvleken. Med en kvart kvar att spela var Danmark nästan i kapp och låg bara under med ett mål.

Men det var Frankrike som i stört utsträckning hade marginalerna på sin sida, och det fruktade franska försvaret hjälpte målvakterna Amandine Leynaud och Laura Glauser, som fick en halvlek var i mål och tillsammans räddade 18 av 40 skott och var sin straff.

– Genom hela turneringen har vi haft två fantastiska målvakter och de förtjänar verkligen ett par öl i kväll, säger Krumbholz.

"Tagit stort steg"

Danmark satsade på att ta ut målvakten Sandra Toft i slutet av matchen för att spela med en spelare mer, men lyckades inte jobba sig i kapp.

– Det har ändå varit en bra turnering för oss, även om det är tungt att vi inte fick medaljen. Vi har tagit ett stort steg framåt i den här turneringen, säger mittnian och stjärnan Stina Jørgensen.

TT