Publiken kan lyfta Sverige i EM

TT-SPORT

Handboll. Säg "EM" och "Hovet", och hela handbollslandslaget skiner upp.

– Det ska bli fantastiskt härligt, en grym upplevelse, säger målvakten Johanna Bundsen inför premiären mot Spanien på söndag.

EM har blivit lite av en specialitet för damlandslaget, kanske tack vare upplägget med gruppspel hela vägen till semifinal. Det blev svenskt EM-silver efter finalförlust mot Norge 2010, och EM-brons 2014.

Så nu glömmer vi fjolårets VM, med förlust mot hemmanationen Danmark i åttondelsfinalen, och OS med storstryk mot Norge i kvarten. På söndag börjar EM på hemmaplan, där Sverige har sitt första gruppspel i Stockholm.

– Det är väldigt stort, speciellt när man som jag bott utomlands i fem år, att få komma hem och spela inför svensk publik, säger storstjärnan Isabelle Gulldén.

Mot Spanien väntas Hovets läktare bli fullsatta.

– Det blir grymt att springa in till, säger skytten Jenny Alm.

Som en extra spelare

Att ha åskådarnas stöd betyder mycket.

– Det är skönt att ha publiken bakom ryggen och känna att de är på vår sida. Det är vår åttonde spelare, beskriver Johanna Bundsen.

Förbundskapten Henrik Signell håller med.

– Publiken kommer ge oss extra energi och vilja att göra bra saker. Viljan att avsluta matchen med vinst kommer förmodligen att öka några procent till, tror Signell.

Men det är bara fläckvis som hejande och annat stoj från läktarna når helt fram till spelarna under matchen.

– När det är lite avbrott, det är timeouter och sånt, märker man verkligen om man har stödet med sig. Det lyfter en på ett annat sätt, innan matchen också, säger Isabelle Gulldén.

Laddning utan seger

I uppladdningen inför mästerskapet har Sverige spelat tre landskamper mot bra motstånd. Det gav två oavgjorda resultat mot Tyskland på bortaplan, och sedan en storförlust mot OS-tvåan Frankrike i Alingsås - trots svensk ledning länge. Men förbundskaptenen är väldigt nöjd.

– Vi har spelat ihop oss, och jobbat med moment och samarbeten som varit viktiga. Resultaten har inte varit det primära. Vi har också gått runt på ganska många spelare. Att vi inte vunnit matcherna tror jag bara kommer att stärka oss, så att vi knyter nävarna lite extra, resonerar Henrik Signell.

TT