Ericsson byter motor och chassi

Publicerad 2015-05-08

Bilsport. Ny motor och nytt chassi.

Kan det ge Marcus Ericsson nya poäng när F1-cirkusen har Europapremiär i Barcelona på söndag?

Den svenske motorstjärnan plockade karriärens första poäng (fyra) när han körde in som åtta i säsongsdebuten i Melbourne. Några veckor senare räckte tiondeplatsen i Shanghai till ännu en. Circuit de Barcelona-Catalunya är en bana han känner väl.

Där fick han under omfattande testkörningar i våras ett kvitto på att Sauber har bilar som duger till att ratta in VM-poäng. För ett år sedan var det inte lika roligt. I sin Caterham-bil kom Ericsson sist av de 20 förarna.

Men Ericsson såg fredagens första träningspass från depån och läktaren.

Reserven fick köra

I stället fick testföraren och reserven Raffaele Marciello känna på banan. Ericsson såg inte helt tillfreds ut med upplägget att låta italienaren få ett av sina kontrakterade träningstillfällen just den här veckan.

– Aldrig bra att behöva släppa bilen, man vet aldrig hur förutsättningarna ändras. Lite speciellt att man ger honom chansen här när han snart ska ut i sin GP2-bil och köra i helgen, säger Ericssons manager Eje Elgh till Viasat.

Samtidigt är Barcelona ett bra tillfälle att släppa fram den 20-årige italienaren från Ferraris förarakademi. Under säsongen ska Mariciello ersätta Ericsson eller stallkamraten Felipe Nasrs vid några träningar.

– För de mindre teamen är det viktigt att släppa in förarna för att det bidrar till en bättre ekonomi. Det är svårt att sälja in fredagsträningar med en extra bil i stallet. Jag hade hellre velat se fler körtillfällen och tester för inskolning av yngre förare, säger Elgh.

Het eftermiddagsträning

Snabbaste varvtiden på förmiddagen hade Nico Rosberg i Mercedes (1.26,828 minuter) före stallkompisen Lewis Hamilton, den regerande världsmästaren och ledaren efter fyra tävlingar den här säsongen. Nasr var tia och Marciello hade tolfte bästa tid.

Ericsson var först ut på eftermiddagens träning, i nästan 30-gradig värme och på en asfaltstemperatur på uppemot 50 grader. Varvtiden klockades till 1.29,361 och räckte till 16:e plats, 2,509 sekunder efter Hamilton som hade bästa tiden på 1.26.852, 0,408 sekunder före Sebastian Vettel.

Enligt Viasat är det klart att Sauber skrotar säsongens första motorer och monterar in nya i Ericssons och Nasrs bilar till lördagens tredje träning och kval.

– Det är helt enligt planerna att byta nu. Det nya chassit är också lite lättare, säger Elgh.

TT