Skellefteå en seger från final

Publicerad:
Uppdaterad:

Ishockey. Skellefteå har ena skridskon i SM-final efter sin 3-2-seger i den tredje semifinalen mot Linköping.

Segermålet kom i förlängningen genom backen Niclas Burström. Segern betyder att Skellefteå nu leder semifinalen med 3-0 i matcher.

Precis allt talar för att Skellefteå ska gå till sin femte raka SM-final.

– Men det är inte klart än. Vi måste ha full fokus på matchen på fredag, säger segerskytten Niclas Burström.

Han pangade in 3-2-målet när det gått drygt fem minuter av förlängningen.

– Axel Holmström bakom målet lägger fram en briljant backhandflipp. Det var bara att ladda på.

I de båda första semifinalerna har Linköping blivit tagna på sängen av Skellefteå och snabbt hamnat i målunderläge. Den här gången var man på tå direkt, spelade tätare och tillät inte Skellefteå att komma till anfall lika enkelt som tidigare.  

Linköping tog också ledningen när Jacob Micflikier i numerärt överläge styrde in ett skott från backen Mattias Bäckman efter 17.05 i den första perioden, som gick klart till Linköping. Det var endast hemmamålvakten Markus Svenssons storspel som räddade Skellefteå från ytterligare ett par baklängesmål i slutet av perioden.

– Tycker att vi har starten, sedan tar de över mer och mer. De tajtade till det i dag, säger Niclas Burström.

Desarmerad offensiv

I nästan två perioder lyckades Linköping desarmera Skellefteås fruktade offensiv. Då small det plötsligt två gånger på 22 sekunder bakom Linköpingsmålvakten Marcus Högberg. Skellefteås John Norman visade styrka när han höll sig framme i röran framför mål och petade in kvitteringen till 1-1 efter 16.35 i mittenperioden och strax efteråt kunde Patrik Zackrisson slå in 2-1 för Skellefteå efter en snabb spelvändning.

Linköping kom igen i början av den tredje perioden. Efter knappa två minuters spel kunde Nichlas Hardt styra in ett skott från Jonas Junland till 2-2. Målet godkändes efter en lång videogranskning på grund av misstänkt hög klubba på Hardt och innebar att matchen gick till förlängning.

Där dröjde det fem minuter innan Niclas Burström kunde dundra in segermålet för Skellefteå, som nu bara behöver en seger till för att vara klar för sin femte SM-final i rad.

Linköpings uppförsbacke är monumental - ett 0-3-underläge i matcher har aldrig något lag lyckats vända i ishockeyns slutspel.

Slappnar inte av

Men i Skellefteå tar man inget för givet.

– Nej. Det handlar om att inte få slappna av än, säger lagkaptenen Erik Forssell.

Linköpingstränaren Roger Melin vill inte se längre framåt än till fredagens hemmamatch. Han tyckte att hans lag gjort en bra match den här gången.

– Vi bjuder dem inte på så många chanser. Nu tar vi med oss den här matchen och försöker göra en bra match hemma på fredag. Då har vi hopp om att vinna, säger Melin.

TT

Publicerad: