Jagar andra raka – "Ger oss mer självförtroende"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2021-06-06

Finlands Jere Sallinen jagar efter pucken i gårdagens semifinalseger över Tyskland. Nu hoppas Sallinen på en favorit i repris mot Kanada.

Finland kan göra en Tre Kronor och ta sitt andra raka VM-guld.

Då måste Kanada besegras i finalen – precis som för två år sedan.

– Vi har redan vunnit över Kanada i den här turneringen, det ger oss mer självförtroende än segern 2019, säger SHL-bekantingen Jere Sallinen.

Tre Kronor vann två VM-guld i rad 2017 och 2018.

Nu kan Finland kopiera den svenska bedriften med seger 2019 och 2021, två i rad då ju förra årets turnering ställdes in på grund av coronapandemin.

I Bratislava 2019 slog ett stjärnlöst Finland ur underläge hela vägen genom slutspelet och skrällde gång på gång.

Först mot Sverige i kvarten, sedan mot Ryssland i semifinalen och slutligen mot Kanada i finalen.

Seger i tisdags

Men den förre Örebroforwarden Jere Sallinen hämtar inte inspirationen inför finalen i Arena Riga från 2019.

Han gör det från gruppspelsavslutningen i tisdags, då Finland vann över Kanada med 3–2 efter straffar.

– Det ger oss mer självförtroende än segern 2019, säger Sallinen, en av sju finländska spelare i årets lag som var med för två år sedan.

Kanada har lyft ordentligt i slutspelet och först slagit ut det ryska laget, guldfavoriten, i kvartsfinal och sedan USA, turneringens bästa lag i gruppspelet, i semifinal.

Men Sallinen känner inte att Finland behöver förändra något.

– Vi kommer att fokusera på vårt eget spel, vi kommer att behöva göra en riktig bra match och spela bra defensivt i morgon, säger den 30-årige forwarden från IFK Helsingfors.

"En utmaning"

Det är också defensiven som är Finlands största styrka. Precis som 2019 är "Lejonen" ett lag utan stjärnor. Bara två NHL-spelare finns i truppen.

I årets turnering har laget vunnit åtta av sina nio VM-matcher och sex av dem har slutat med uddamålsseger. I semifinalen mot Tyskland, 2–1, storspelade målvakten Jussi Olkinuora som leder målvaktsligan med en räddningsprocent på 95,27.

Så hårt jobb är den finländska vägen till VM-guld.

– Den sista matchen i turneringen är alltid den tuffaste för kroppen, benen och mentalt. Det blir en utmaning. 2019 var också en tuff match, men vi tog oss igenom den och vi har en bra chans i morgon, säger Sallinen.