Besara om cupfinalen: "Lite som ett derby"

Av:  Henrik Skiöld/TT

Nahir Besara, till vänster, spelar för att ta sin första titel i eftermiddag. Hammarby möter Malmö FF i svenska cupens final på Tele2 arena. Arkivbild.
Nahir Besara, till vänster, spelar för att ta sin första titel i eftermiddag. Hammarby möter Malmö FF i svenska cupens final på Tele2 arena. Arkivbild.

Eftermiddagens cupfinal mot Malmö FF slår ut allt annat han har upplevt som spelare.

Det är karriärens största match.

– Det skulle jag nog säga, den betyder så mycket för så många människor, säger Hammarbys Nahir Besara, 31.

I den skaran räknar han in sig själv. För första gången sedan han debuterade i elitfotbollen med Assyriska 2008 har han möjligheten att vinna en titel.

– Jag längtar verkligen. Det här är stort. Det känner man, med all media, alla som frågar om biljetter. Jag har fått många samtal. Det är en annorlunda match, säger han.

Nahir Besara kom till Hammarby första gången redan för nio år redan, då med en etikett på sig som en av de mer spännande spelarna i sin årgång. Framtidsutsikterna sågs som lysande, med andra ord.

Halvvägs in i Bajens allsvenska återkomst 2015 lockade det första utlandsäventyret, men tiden i Göztepe blev inte som han hade tänkt och en vagabondliknande tillvaro väntade.

Mellan besöken i mer eller mindre okända storheter i Mellanöstern var den svenska basen Örebro SK. Tre svängar på Behrn arena rundades av med det tunga fallet ned i superettan i höstas.

Lyser i ögonen

Besara hade fyllt 30. End of story? Ännu en tripp ned till en klubb med mer stålar än sportsligt renommé? Eller vad?

Då hörde Hammarby av sig. I mars skrevs tvåårskontraktet. Snart tre månader senare lyser det i ögonen på honom när han svarar på frågan varför han spelar sin bästa fotboll just nu.

– Jag spelar i ett jättebra lag, sättet vi spelar på passar mig. Som jag har sagt tidigare njuter jag verkligen av att spela här. Vi spelar en jättebra fotboll, vinner många matcher och samtidigt är vi en bra grupp som jag trivs i, säger han.

Tränaren Martí Cifuentes filosofi om vikten av bollinnehav och blicken riktad framåt gillar Besara. Och den som trivs presterar. Fyra mål och lika många målgivande passningar på nio allsvenska matcher hittills i vår är siffror på formen han är i.

Om han får klä det i ord:

– Sättet vi spelar på med att ha mycket boll och föra matcherna passar mig. Vi försvarar högt och vinner tillbaka många bollar. Sättet vi spelar på är sättet jag vill spela på, säger Besara.

”Lite som ett derby”

Malmös utflykter till Stockholm den senaste tiden har mest slutat i deppiga hemfärder. AIK gjorde 2–0, Djurgården 4–0, men mot Hammarby togs en poäng.

Mötet på Tele2 slutade mållöst.

– Vi vet vad som väntar oss. Det är en cupfinal och jag tror att det kommer att bli lite som ett derby, matchen kommer att leva sitt eget liv. Men vi ska spela den på vårt sätt, som vi vill att matchbilden ska se ut. Vi ska göra allt för att det ska bli så.

MFF fick stopp på Hammarbys starka offensiv i det allsvenska mötet. Besara hoppas att läxan är lärd.

– De fick ned tempot, men vi är förberedda på hur de spelar. Vi har analyserat vad vi ska göra och inte göra, men det viktigaste är att vi gör vår grej. Jag tror att det blir en bra match i ett bra tempo. Malmö är Malmö, har varit med förr och vet vad det handlar om.

Publisert: