Kallas dramatiska karriär med toppar och dalar

Anders Hansson/TT

Publicerad 2022-03-28

Charlotte Kalla säkrar det svenska OS-guldet i stafett 2014 efter en monstersträcka. Arkivbild.

Charlotte Kalla är en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna.

Hon har haft en unik skidkarriär, fylld med toppar och dalar, som nu tar slut.

+ Juli 1987 – föds i Tärendö

Charlotte Kalla föddes den 22 juli 1987 i Tärendö. Farfar Bengt Kalla inspirerade senare henne till att testa skidåkning. I ungdomsåren testade hon flera idrotter, bland annat basket. Men det var när Charlotte Kalla började på skidgymnasiet i Gällivare som hon på allvar insåg sin skidtalang.

+ Februari 2006 – JVM-guld och världscupdebut

2006 blev hon uttagen till junior-VM i slovenska Kranj och vann guld på 10 kilometer skiathlon. Men det blev en debatt i skid-Sverige när hon senare samma vinter fick möjlighet att göra världscupdebut i kinesiska Changchun. Var det rätt att låta en junior åka världscupen?

+ Februari 2007 – femma i VM-debuten

Charlotte Kalla gör sin VM-debut i samband med VM i Sapporo. Hon kom bland annat femma på distansen 10 kilometer.

+ Januari 2008 – stora genombrottet

Får sitt stora genombrott för den breda idrottspubliken när hon vann Tour de Ski. Det blev klassiska tv-bilder när hon passerade finskan Virpi Kuitunen i Alpe Cermis och vann hela Touren. Kalla blev folkkär över en natt och fick sedan Jerringpriset för insatsen.

+ Februari 2010 – första OS-guldet

Redan i sitt första OS i Vancouver tog Kalla guld på favoritdistansen 10 kilometer fristil. Det var också hennes första seniormedalj i ett stort mästerskap.

+ Februari 2011 – första VM-guldet

I ett snöigt Holmenkollen tog hon VM-guld i lagsprint tillsammans med Ida Ingemarsdotter, två åkare som normalt förknippades som distansåkare. Detta var Charlotte Kallas första VM-guld som senior.

+ Vintern 2013 – tränar med Bjørgen och Johaug

Charlotte Kalla tränade mycket tillsammans med norska stjärnorna Marit Bjørgen och Therese Johaug i början av 2013. I samband med dessa träningspass ökade Charlotte Kalla träningsmängden och blev senare allt bättre i den klassiska stilen. Tar två silvermedaljer vid VM i Val di Fiemme.

+ Februari 2014 – klassisk stafettsträcka

Vid OS i Sotji svarade Kalla för ett av svensk skidhistorias största ögonblick. Charlotte Kalla gick ut 26 sekunder efter Finland och Tyskland på sista sträckan. Hon tog in meter för meter och var i ledningen hundra meter från mållinjen och tog hem guldet till Sverige.

+ Januari-februari 2015 – fräste i tv-intervju

En månad före VM i Falun var Charlotte Kalla ur form. Vid Skandinaviska cupen i Falun fräste Kalla i en tv-intervju: ”Är jag så här dålig har jag inte i VM att göra!”

Därefter gick hon in i VM-bubblan och vann sedan genrepet i världscupen i Östersund, ett av hennes bästa lopp i karriären.

Ett par veckor senare vann hon VM-guld i Falun på distansen 10 kilometer klassisk stil. Hennes enda individuella VM-guld som senior.

+ Säsongen 2016-2017 – egen satsning och hjärtproblem

Efter en tung säsong 2015-16 inledde Charlotte Kalla hösten 2016 en period av egen satsning, utanför landslaget. Hon hade ett team runt sig som leddes av Magnus Ingesson, som varit hennes tränare i många år.

Men säsongen fick en dramatisk start då hon drabbades av förmaksflimmer i hjärtat i samband med världscuppremiären i Rukka. Hon kom tillbaka och tog bland annat två silver och ett brons i samband med VM i Lahtis 2017.

+ Februari 2018

Tillbaka i landslaget visade Kalla prov på konsten att växla tempo när hon vann OS-guld i skiathlon i Pyeongchang. Det var efter skidbytet till den klassiska stilen som hon ryckte och vann. Hon åkte hem från Sydkorea med ett guld och tre silver.

+ Säsongen 2018-2019 – ny supersträcka i stafetten

I Seefelt 2019 grundade Kalla Sveriges första VM-guld damstafett. Hon gjorde en makalös näst sista sträcka och bäddade för Stina Nilsson på slutsträckan.

+ November 2020 - smittas av corona

Kalla får säsongen 2020-21 delvis förstörd av coronasjukdom i november. Trots det kvalade hon in till VM i Oberstdorf 2021 och kom femma i skiathlon.

+ Mars 2022 – tar sista SM-guldet

Charlotte Kalla meddelar att hon slutar karriären. Hon tog beslutet efter en tung vinter och ett misslyckat OS.

Men SM-veckan i Piteå blev ett lyft när hon vann 15-kilometersloppet. Hennes första individuella seger med bästa motstånd sedan november 2018.