Frankrike väntar i EM-semin: "De är favoriter"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2022-01-26

Nikola Karabatic och Frankrike ställs mot Sverige i EM-semifinalen.
Nikola Karabatic och Frankrike ställs mot Sverige i EM-semifinalen.

Det blir Frankrike som Sverige får möta i semifinalen i handbolls-EM.

Det står klart efter fransmännens jättevändning mot Danmark.

– Jag vill påstå att Frankrike är stora favoriter, säger Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.

Det såg länge ut som att Sverige skulle få möta Danmark i EM-semin i Budapest på fredag kväll, men så blir det inte. Frankrike reste sig mirakulöst i mötet med Danmark, precis som Sverige hade gjort mot Norge ett dygn tidigare, och vände ett femmålsunderläge till seger med 30–29 för att hänga kvar i EM.

Frankrike vann nu gruppen före Danmark – samtidigt som överraskningen Islands semifinaldröm gick i kras på ett brutalt sätt.

– Det såg ut som att Danmark hade kontroll hela tiden, men så spelade Frankrike fantastiskt bra sista 5–10 minuterna. När de spelar så är det helt ”vanvittig” att se på, säger Glenn Solberg, som såg matchen från landslagets hotell i Budapest.

”Fördel 70/30”

För ganska exakt ett år sedan vann Sverige mot Frankrike i VM-semifinalen, men Solberg tvekar inte om att fransmännen – som i somras sedan tog OS-guld i Tokyo – är favoriter till att nå final den här gången.

– Att vi vann då är nog ingen fördel för oss nu, de är nog bra sugna på revansch. Jag säger att det är fördel 70/30 till Frankrike, säger Solberg som å andra sidan gillar att slå ur underläge.

– Men jag säger det inte för att skoja. OS-vinnarna är favoriter och speciellt när vi saknar både Andreas Palicka och Felix Claar.

Frankrike har dock varit lite svajigt i EM och bland annat förlorat stort mot Island. Danmark har imponerat klart mest och gjorde det även länge och väl i matchen mot Frankrike, trots att stjärnor som Mikkel Hansen och Mathias Gidsel fick vila och inte ens var med i matchtruppen.

”Fantastiskt försvar”

I det avseendet känns Frankrike som en liten vinstlott av två tuffa alternativ.

– Vi har väl inte haft nån speciell önskemotståndare, det blir en extremt svår semifinal. Men kan vi komma upp i vår bästa potential har vi en möjlighet, säger Solberg.

– Vi har en fantastisk lagmoral, ett fantastiskt försvar som vi har visat i hela turneringen. Jag vet inte hur många mål vi har släppt in i snitt, men det är ett ganska lågt antal (cirka 23 mål per match i EM).

När det gäller Palicka och Claar så blev de kvar i sin coronakarantän i Bratislava, samtidigt som övriga laget satte sig på bussen till Budapest på onsdagen. Men hoppet om att duon ska hinna komma tillbaka i spel i EM är inte ute.

– De är kvar i Bratislava och vill se hur testerna ser ut de närmaste dagarna, sedan får vi se lite hur vi tänker. Vi har en dialog och det är en speciell situation, men jag tror att både Felix och ”Palle” fick lite extra motivation av att se matchen mot Norge, säger Solberg.