Dubbelt Belgien på Touren – Vingegaard i topp

Av:  Rico Liljedahl/TT

Jonas Vingegaard behåller ledartröjan.
Jonas Vingegaard behåller ledartröjan.

Belgaren Jasper Philipsen tog en etappseger på Tour de France efter en masspurt.

Jonas Vingegaard behåller ledartröjan på touren, trots ett fall.

Det var en tung dag för, de hittills så framgångsrika, danskarna i Tour de France. Magnus Cort testade positivt för covid-19 och startade inte alls. Jakob Fuglsang bröt ett revben. Och sist, men inte minst så tappade Jonas Vingegaard två viktiga lagkamrater.

Därtill blev Mads Pedersen slagen i en klungspurt om etappsegern, som Jasper Philipsen tog framför landsmannen Wout van Aert. Innan Pedersen säkrade tredjeplatsen.

Jonas Vingegaard behåller den gula tröjan i Tour de France. Men etappen mellan Rodez och Carcassone kan visa sig bli avgörande.

Vingegaard, som föll cirka 55 km från mål, leder fortfarande med 2 minuter 22 sekunder. Bakom honom jagar Tadej Pogacar och Geraint Thomas.

Dansken tappade dock utan tvekan sina två starkaste medhjälpare när den trefaldige Vuelta-vinnaren Primoz Roglic inte kom till start.

Men när även Steven Kruijswijk föll, och fick köras iväg i ambulans, precis efter att demonstranter arrangerat en andra vägspärrsprotest under årets tour blev det än värre för Vingegaard som nu inte alls får samma draghjälp och skydd av sina lagkamrater.

Samma grupp stoppade också etapp 10 under en kort stund.

Publisert: