Känslosamt för Toivonen efter målet mot AIK

Av:  Martin Hardenberger/TT

Malmös Ola Toivonen i matchen mot AIK på hemmaplan.
Malmös Ola Toivonen i matchen mot AIK på hemmaplan.

AIK hade inte vunnit en allsvensk bortamatch mot Malmö FF sedan den 17 augusti 1996.

Ola Toivonens sagoinhopp bidrog till att sviten förlängdes till att överstiga 26 år.

– Det är en otrolig känsla, säger han efter 3–0-segern.

Polishelikoptrarna hade surrat över Malmö sedan tidigt på Påskdagsmorgonen och stora folkmassor hade forsat genom Pildammsparken på ett sätt de bara gör när det vankas storstadsfotboll på Eleda stadion.

Det var fullsatt och slutsålt, termometern pekade på nästan 15 grader och vårkänslorna låg i luften.

Dock var det också två pressade tippade topplag som kom till spel

Medan AIK hoppades tysta pratet om en mardrömsmotståndare hade MFF buats ut efter den oavgjorda hemmapremiären mot Elfsborg. AIK-matchen målades därför, trots att vi bara befann oss i allsvenskans tredje omgång, upp som en ”måstematch” för nye tränaren Milos Milojevic.

Oscar Lewicki var tillbaka från skada och tog plats på MFF:s mittfält. Det gjorde att Anders Christiansen kunde flyttas upp i plan.

Om det berodde på modet eller danskens framskjutna placeringen ska vara osagt. Men hemmalaget rivstartade. Med en läcker klack frispelade Jo Inge Berget sin lagkapten. Målvakten räddade första avslutet men Isaac Kiese Thelin kunde raka in returen. Inte ens fyra minuter var spelade.

Första målet sedan 2020

Erdal Rakip hade under sina tio möten med AIK aldrig förlorat. Efter 25 minuter maldes han ner av Jesper Ceesay och MFF:s talisman såg för en stund ut att behöva bryta matchen. Ett tiotal minuter senare skulle det också visa sig vara fallet. Rakip ersattes av Ola Toivonen.

Det dröjde inte mer än två minuter efter Rakips uttåg innan AIK:s Nabil Bahoui, framspelad av Nicolas Stefanelli, träffade stolpen.

Frågan var om vi sett en matchavgörande svängning.

Svaret blev nej. I första halvleks sista förlängningsminut gjorde nämligen just inbytte Ola Toivonen 2–0 när han placerade upp Martin Olssons inspel i bortre krysset. Efter fjolårets korsbandsskada var målet Toivonens första sedan den 8 november 2020.

I Discoverys pausintervju kämpade 36-årige succéinhopparen med att hålla tårarna tillbaka.

Efter matchen utvecklade han:

– Att vara borta så länge och sedan få göra mål, det är superskönt och roligt. Jag är stolt. Ju mer man tänker på det desto lättare är det att bli emotionell... Men det är inget jag vill göra nu utan helst i min ensamhet.

– Det har inte varit så jobbigt, främst tack vare att jag haft bra folk runtomkring mig. Samtidigt har jag hittat på roliga saker medan jag varit skadad och jag tror att det hjälpt väldigt mycket, säger han.

Men återgången till fotbollen var utmanande.

– Det svåraste var att börja träna med grabbarna och se att det inte funkade, och att man saknade tajmingen och touchen. Det var det mest frustrerande. Men det har man ju börjat få tillbaka nu…

”Rätt attityd”

I en andra halvlek där AIK tilläts ha allt mer boll satsade hemmalaget på omställningar. Och det var just en sådan som skulle sätta spiken i Solnalagets kista. Efter brytning av Oscar Lewicki fick Anders Christiansen bollen, släppte den vidare till Kiese Thelin som dunkade in 3–0, och sitt andra mål för eftermiddagen, via ribban.

I och med resultatet förlängdes MFF svit om 23 raka hemmamatcher utan förlust mot AIK till 24, och de tar därmed upp jakten på Hammarby, som med full pott leder tabellen med två poängs marginal.

– Vi ska vinna matcherna hemma, och framförallt mot topplagen. Det är förväntningarna som är på oss. Jag tycker inte vi sätter ner foten, utan mer att vi går ut och gör jobbet, och det som förväntas av oss, säger Toivonen som får medhåll av tvåmålsskytten Kiese Thelin.

– Vi bryr oss inte så mycket om vad de andra lagen gör. Vi vill vinna varenda match och fick bara kryss hemma mot Elfsborg. Nu kom vi ut med helt rätt attityd. Jag kände det hela veckan fram till match.

Publisert: