Kaptenens finalkritik: "Grymt dåligt beslut"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2022-05-12

Johan Garpenlöv samspråkar med NHL-backen Adam Larsson under Tre Kronors första träning i VM-staden Tammerfors.
Johan Garpenlöv samspråkar med NHL-backen Adam Larsson under Tre Kronors första träning i VM-staden Tammerfors.

Mindre än två dygn före Tre Kronors VM-premiär spelas i kväll den sjunde och avgörande SM-finalen.

Ett upplägg som förbundskaptenen Johan Garpenlöv sågar:

– Det sätter oss i en jävligt taskig situation.

Normalt sett brukar landslaget dagarna före VM-starten vara fulltaligt så när som på eventuella slutspelsförstärkningar från NHL.

I år är verkligheten en annan.

När pucken släpps i kväll för den sjunde och avgörande SM-finalen mellan Luleå och Färjestad är det bara knappt 40 timmar till Tre Kronors VM-premiär mot Österrike på lördag förmiddag.

– Jag tycker att de som har tagit det här beslutet inte har tänkt hela vägen. Det sätter oss i en jävligt taskig situation, både med att spela ihop laget inför VM, för vi har fyra matcher på fem dagar här direkt, plus anmälningsmässigt – om de spelare vi vill ha kommer och i så fall när, säger Garpenlöv och tillägger:

– Ett grymt dåligt beslut av de som tagit det.

Covidstök förlängde serien

Övriga ligor i Europa har spelat färdigt sina slutspel sedan drygt en vecka tillbaka, men SHL fick dispens av Svenska ishockeyförbundet att senarelägga slutspelet och grundserien förlängdes med nio dagar på grund av de många covid 19-fallen i januari med uppskjutna matcher som följd.

I kväll ska VM-lagen anmäla minst 15 utespelare och två målvakter till sina trupper. Garpenlöv är inne på att anmäla minimiantalet för att hålla dörrarna öppna för förstärkningar. Den slutliga VM-truppen ska innehålla 22 utespelare och tre målvakter och det går att lämna platser öppna ända fram till två timmar före sista matchen i turneringen.

– Vi börjar med 15+2 och så får vi se vad som händer. Vi kan ju anmäla i morgon och på lördag också. Vi får utvärdera efter hand vilka lag som blir utslagna och spelare vi är sugna på, säger han.

Fyra i OS

Vilka finalspelare Garpenlöv skulle vilja ha till VM-laget vill han inte säga, men konstaterar:

– Vi hade fyra spelare med i OS som vi känner väl och sedan finns det andra som har gjort bra ifrån sig. Vilka vi ringer och om vi ringer märker ni, säger Garpenlöv som hade Färjestadskvartetten Theodor Lennström, Gustav Rydahl, Linus Johansson och Jacob de la Rose i OS.

Dessutom var Luleåbacken Erik Gustavsson uttagen, men missade OS på grund av covid-19.

Ett annat drömnamn lär vara Linus Omark, men Luleåprofilen tog farväl av landslaget redan 2018 och tackade nej till OS-spel i Peking.